Soalheiro Granit

Soalheiro Granit, 2019

Vitt vin · Portugal

I den allra nordligaste delen av Portugal ligger de två byarna Melgaço och Monçao. Här bildar den närliggande floden Minho en gräns mot spanska Galicien och i dessa lummiga delar av Portugal görs mestadels vitt vin . I Melgaço och Monçao ville vinmakarna för ett 40-tal år sedan visa att deras land hade något mer seriöst att erbjuda än de traditionella vinerna som kallades Vinho Verde (grönt vin), ett ungt vin som släpptes efter 3-6 månader efter skörd.

Pionjär i sammanhanget var João António Cerdeira, sedermera grundare av vingården Soalheiro. Han satsade på den lokala druvsorten alvarinho som anses överlägsen de flesta andra vitvinsdruvor i regionen. Ytterligare producenter följde i Cerdeiras fotspår och idag har de två nordportugisiska byarna egen ursprungsbeteckning för sina alvarinho-viner som stilmässigt skiljer sig markant från övriga vinho verde. Det senaste decenniet har vinerna också nått ut bland världens vinälskare som uppskattar alvarinhos rika smak och höga kvalitet.

149 kr

Smakbeskrivning

Läckert mogen frukt, stor fräschör och mineralitet. Karaktär av apelsintoner, ananas och lätt sälta

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 73450
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 13%
Passar till Passar till rätter av fisk och skaldjur och matiga sallader.
Kategori och smaktyp Vitt vin
Ursprung Portugal
Producent Soalheiro
Importeras av Ward Wines

Veckans varor

Castelmondo Prosecco Extra Dry

Castelmondo Prosecco Extra Dry

Mousserande
Prosecco, Venetien, Italien

79 kr

Läskande Prosecco – frisk, fruktig, fräsch smak med inslag av persika, honungsmelon, fläder och lime. I Venetoregionen har man sedan drygt 100 år tillbaka tillverkat prosecco, Italiens mest kända bubbel! Druvsorten som används är Glera och resultatet blir ett lätt, friskt och fräscht vin med en härlig fruktighet.

Martini Prosecco

Martini Prosecco, NV

Mousserande
Prosecco, Venetien, Italien

85 kr

Martini Prosecco produceras av Martini Rossi, en italiensk firma grundad redan 1863 av Alessandro Martini och Luigi Rossi. Numera är företaget en italiensk ikon, och ett av de starkaste varumärkena i världen. Martini Prosecco är ett lätt, mousserande vitt vin med en frisk doft av äpple, päron och fräscha blommor. Det är torrt men fruktigt med en välbalanserad, frisk citrussyra. Vinet passar perfekt till sallader och kycklingrätter, och blir ett festligt ackompanjemang till buffén.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre