Årgång 2015 hör onekligen till de stora årgångarna i Valpolicella och inte minst amaronevinerna lär sälla sig till de mest långlivade tack vare sin kombinerade elegans och koncentration. Därför är det såklart extra spännande att prova kooperativet Cantine Riondos debut i premiumsegmentet av amarone riserva. Här har vinmakaren Giorgio Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision. Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak och choklad. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och len bärighet. Castelforte Amarone Riserva 2015 levereras i en snygg trälåda och finns i limiterad upplaga om 3 500 flaskor för den svenska marknaden.
Efter den imponerande succén av det röda vinet Impressivo lanseras nu ett vitt lika imponerande vin på 1-liters flaska för endast 79kr!
Allt fler vinälskare väljer viner från Portugal, detta klassiska vinland som alltid erbjudit mycket vin för pengarna, både till smak och kvalitet. Druvorna i IMPRESSIVO har skördats i områden kring Lissabon och närheten till havet ger vinet en krispig och fruktig smak.
IMPRESSIVO Vinho Lisboa är ett vin som passar utmärkt till grillad fisk, vegetariskt och till sensommarens alla tillfällen! Låt dig imponeras av detta vin som bjuder på en ungdomlig fruktig smak med inslag av citron, honungsmelon, lime & vita blommor.
Country Roads – Nu lanserar vi äntligen ett kraftpaket från ett av världens mest respekterade vinområden-KALIFORNIEN! Vinet lanseras i beställningssortimentet på 1-LITER för endast 109kr!
Tycker du om smakrika viner med kryddighet och längd? Då är detta vin perfekt för dig! Petite Sirah tillsammans med den folkkära druvan Zinfandel bildar tillsammans en perfekt smakupplevelse som i Country Roads kännetecknas av en fyllig och fruktdriven smak som kan uppskattas av de allra flesta.
ERNST Röda och ERNST Vita vin finns sedan flera år att köpa på Systembolaget. Nu får de fint sällskap av ett mousserande vin från Frankrike när ERNST Mousserande Brut gör entré!
Det är extra roligt att få möjlighet att lansera det här bubblande vinet, för själva idén till etiketten kommer från en teckning av slingrande krasseblommor som Ernst Kirchsteiger gjort. Krasse – som man både blir glad av att titta på och som dessutom är utmärkt att använda i matlagning, t ex i sallader, soppor och asiatisk mat. Det ena ledde till det andra och nu i höst får blommorna slingra sig vidare ut från Ernsts skissblock och vidare upp på flaskan som en del i designen för ERNST Mousserande Brut.
NYHET från Kalifornien! Nu lanseras en exklusiv Pinot Noir full av smak från populära LYNX! Lynx Pinot Noir är ett allsidigt vin som passar såväl till vardagsmiddagen som till förminglet eller den lyxiga söndagsmiddagen.
Nu lanseras King’s Parrot Chardonnay, det vita syskonvinet till King’s Parrot Shiraz som nyligen hade Sverigepremiär. Ett friskt och smakrikt vitt vin från South Eastern Australia med smak av gula äpplen, persika, melon och solmogen citrus. Här möts du av en stor smakupplevelse, friskhet och frukt, precis det man vill ha till en klassisk barbecue-kväll! Låt dig imponeras av Sverigenyheten King’s Parrot som nu släpps som både vitt och rött vin
Jordmånen består främst av vulkanisk jord som är ytterst rik på mineraler. Vinet i sig är en hyllning till de bördiga jordarna och den senaste i tillskottet av DOC klassificeringar; Roma DOC. Druvsammansättningen består av Montepulciano, syrah och cesanese. Druvorna skördas för hand med en relativt lång fermentering, druvorna pressas sedan varsamt och lagras därefter på fransk barrique.
Côtes-du-Rhône-viner har på senare år seglat upp och gjort sig allt mer populära bland svenska konsumenter. Hittills har det dock varit röda skönheter de flesta då förknippar distriktet med. Men här görs även vita primadonnor av omisskännlig kvalitet.
Grillsäsongen är långt från över och vad passar väl bättre än en smakrik Shiraz? Från omtyckta regionen South Eastern Australia presenterar vi nu King’s Parrot Shiraz – ett fruktigt och fylligt vin med smak av björnbär, örter, choklad och vanilj.
Allt fler upptäcker Australiens prisvärda viner. Här möts du av en stor smakupplevelse, friskhet och frukt, precis det man vill ha till en klassisk barbecue-kväll! Låt dig imponeras av Sverigenyheten King’s Parrot som nu släpps som både rött och vitt vin.
Enzo Bartoli Piemonte är en box som lämnar ett exklusivt intryck både på in- och utsidan. Den representerar allt det bästa från Piemonteregionen med barberadruvorna från Monferrato och Nebbiolo från Langhe. Druvorna gifter sig i en smakrik kombination av både mörka och röda bärtoner med sammetslen struktur och elegans. Perfekt för middagar där du vill överträffa förväntningarna samt lämna ett gott och lyxigt intryck.
Piemonte ligger i nordvästra Italien och står för några av Italien och världens främsta viner. Druvorna barbera och nebbiolo är särskilt utvalda för sin eleganta och smakrika karaktär. Efter skörden i slutet av september jäser vinerna på ståltankar under kontrollerade temperaturförhållanden där även malolaktisk jäsning sker för att ge vinet en lenare och rundare karaktär.
Krispig som höstluft bjuder nyheten Mulderbosch Chenin Blanc på toner av citrus, tropiska frukter och en rund balanserad ekkaraktär. Ett välgjort vitt vin med hög kvalitet på 3-liters klimatsmart bag-in-box. Druvorna plockas i vackra områden i både Darling och Stellenbosch, där klimatet är varmt men med en mild påverkan från havet. Vinet lagras på sin jästfällning i tolv månader där en del får ligga på franska ekfat och resterande i ståltank. Tiden på jästfällning ger vinet djup och en krämig textur.
Mulderbosch har gjort sig kända på den svenska marknaden med sitt populära rosévin men den vita Chenin Blanc på flaska blev i full konkurrens med mer än 80 viner i en blindprovning utsett till ett av Sydafrikas bästa Chenin Blanc och placerade sig som fjärde bästa vin.*
*The inaugural Chenin Blanc Report convened by Winemag.co.za
Historien om Bolla tog sin början 1883 när restaurangägaren Abele Bolla saknade viner av god kvalitet att servera till gästerna på sina restauranger runt om i Valpolicella. Abele tog saken i egna händer och vinerna blev snabbt populära. Ryktet säger att Frank Sinatra en gång vägrade sätta sig vid middagsbordet om det inte stod en flaska Bolla på bordet.
Även i Sverige är vinerna från Bolla enormt populära med en rad storsäljare och det är därför inte konstigt att de väljer att ha världspremiär sin nya ekologiska Valpolicella i just Sverige. ”På grund av svenskars stora intresse för ekologiska viner kändes det naturligt att ha Sverige som första marknad” säger Bollas vinmakare Christian Zulian.
Inte nog med att vinet är ekologiskt – det är även veganskt, kommer i lättviktsflaska samt har endast tre gram socker per liter. Ett vin man kan dricka med gott samvete, helt enkelt.
Bolla Valpolicella Organic är gjord på de klassiska druvsorterna Corvina, Corvinone och Rondinella och bjuder på insmickrande toner av röda och mörka bär.
Från de soldränkta sluttningarna i som omger ett av Piemontes mest pittoreska vinområden, Asti, anser många att de absolut bästa Barbera-vinerna kommer ifrån. Vinerna från Asti innehar sedan 2008 den absolut högsta kvalitetsbeteckningen som finns i italien, DOCG!
Regionen Piemonte stoltserar med några av världens mest berömda viner, Barolo DOCG och Barbaresco DOCG. DOCG-viner genomgår omfattande kontroller för att erhålla denna beteckning, det tillkommer även att vinerna måste vara buteljerade i det ursprung druvorna odlats och vinet har tillverkats. Alla viner provsmakas dessutom av en oberoende kommitté innan de buteljeras för att garantera kvaliteten och att vinerna är typiska för benämningen.
Zengarello Barbera d´Asti kännetecknas av både doft och smak av härligt solmogna körsbär, hallon och kryddor i en mycket generös stil med bra längd och kraft! Är du en stor vän av italienska viner med djup, struktur, koncentration och elegans men inte beredd att lägga alltför stora pengar på ditt vin så är denna Barbera ett riktigt gulkdkorn!
Det beslutande organet i vindistriktet Asti har betecknat årgången, 2019, som klassisk och traditionell av mycket hög kvalitet, vilket märks tydligt i vinet.
Michel Chapoutier har alltid varit intresserad av det trendiga Côtes du Roussillon området i Languedoc. År 1999 köpte han upp vingården Bila-Haut för att utforska vad han själv kunde åstadkomma i området. De granitrika jordarna liknar dem som ligger i norra Rhône, Michels favoritplats där han flera gånger om fått 100 Parker poäng vilket är mer än någon annan lyckats åstadkomma. Dessa historiska vingårdar har brukats i århundraden och tidigare fanns där en fristad för tempelriddare vilket är anledningen till de många korsen som återspeglas på flaskornas etiketter. Domaine de Bila-Haut ligger bland kullarna vid Agly Valley och vinstockarna har en ålder på mer än 40 år noggrant skötta av teamet från Chapoutier. Druvorna odlas enligt ekologiska metoder, handskördas, avstjälkas och pressas varsamt i cementtankar för att behålla så mycket frukt som möjligt.
Bila-Haut Occultum Lapidem görs på Syrah, Grenache och Carignan, en typisk Côtes-du-Roussillon Villages blend. Vinet är rikt och intensivt med mörka bärtoner och kryddor. Björnbär, viol, svartpeppar, och läder. Bila-Haut Occultum Lapidem har fina tanniner och en lång mineralrik eftersmak.
Vinet är drickfärdigt nu men går även bra att lagra i ytterligare 5-10 år och passar perfekt till charkuterier, ugnsrostade grönsaker och mustiga grytor.
Alain Brumont är entusiastisk lokalpatriot som med glödande engagemang fått den franska regionen Sud-Ouest att lysa på vinets världskarta. Han är uppvuxen på slottet Château Bouscassé där han arbetade sida vid sida med sin far, och redan som tonåring hade han en dröm. Han ville skapa viner av de mer ovanliga druvsorterna som funnits i området i hundratals år, men där vissa av dem nästan var utdöda.
Alain räddade druvorna genom att skapa fantastiska viner och bland de lokala vitvinsdruvorna han använder mest dominerar Gros Manseng och syskonet Petit Manseng. Tillsammans med den mer kända Sauvignon Blanc skapar Alain smakrika, friska och mycket fruktiga viner och La Gascogne är husets mest prisvärda vin.
Upptäck La Gascogne du också! Vinet är perfekt som sällskapsvin och är mycket matvänligt.
Enzo Bartoli Barolo Bussia 2016 är ett vin gjort på 100% Nebbiolodruvor som representerar den unika terroir från Bussia Cru, en av de få ytterligare geografiska beteckningarna av Barolos produktionsområde. Det kan närmast likna Premier Cru beteckningen i exempelvis Bourgogne, Frankrike. Bussia Cru Ligger i Monforte d’Alba och är känt för att producera några av världens mest eftertraktade Baroloviner.
Årgång 2016 bjöd på ideala förhållanden och kommer att minnas som en av de bästa årgångarna på två decennier. Klimatet var både något varmare och torrare än vanligtvis vilket gav nebbiolodruvorna än mer utrymme för koncentration. Något som verkligen visar sig i smaken nu men potentiellt ännu mer med några års lagring.
Vinet är redo att drickas nu men gör sig ännu bättre med en dekantering. Det går även bra att lagra i ytterligare 7-15 år.
Barbaresco är den mest eleganta versionen av ett nebbiolovin i Piemonte. De ekologiska druvorna du hittar i Ricossa Barbaresco växer i kalkrik jordmån där mineraliteten kompletterar de röda bärtonerna utmärkt. Barbaresco DOCG åldras i tre år varav ett år sker på franska ekfat och de återstående två på ståltankar. Vinet är drickfärdigt nu men går även bra att lagra i ytterligare 10-15 år för den som vill.
Storfavoriten Louis Bouillot släpper nu sin mest populära Crémant de Bourgogne på halvflaska (37,5 cl), en efterlängtad nyhet som kompletterar flaskstorlekarna 0,75, 1, 3 och 6 liter – en storlek för varje tillfälle.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut har framställts på de klassiska Bourgogne-druvorna pinot noir, chardonnay, gamay och aligoté. Innan den andra jäsningen, vilket är den process som skapar vinets fantastiska bubblor, har särskilt utvalda Reserve-viner tillsatts för att ge Crémant de Bourgogne Brut sin unika och omtyckta karaktär.
Alexandre Bonnets Grande Réserve Brut champagne domineras av pinot noir från den kanske mest hypade delen av Champagne just nu, Côte de Bar, i sydvästra Champagne. Tack vare sitt sydliga läge och kimmeridge-jordar har området utmärkta förutsättningar att odla pinot noir. Byn Les Riceys där Champagnehuset är beläget har så bra förutsättningar att det är den enda region i Frankrike som har hela tre olika ursprungsbeteckningar för kvalitetsvin (Appellation d’Origine Côntrolée): AOC Champagne, AOC Côteaux Champenois och AOC Rosé de Riceys.
Légende de Bonpas Blanc är ett torrt och fruktigt vin med finstämda toner av tropisk frukt och citrus. Luberon, ett kvalitetsdistrikt i södra Rhônedalen, är erkänt för balanserade viner med bitig syra och låg sötma – Utmärkta egenskaper för en aperitif, till ostronen, den grillade fisken eller varför inte till en grillad spetskål med beurre blanc.
Barbera är en populär druva med sitt självklara hem i Piemonte i norra Italien. Barberavinet ansågs länge vara en inhemsk skatt och italienarna kallade det för ”folkets vin”. Detta grundar sig i att Barberadruvan oftast mognar fortare än de stora vinerna baserade på druvan Nebbiolo. Barbera har även kallats för ”fattighetsbarolo”. Det är ett elegant, koncentrerat vin, med mängder av röda bär, körsbär, kryddor, aningen vanilj och lakrits. Det är fruktigt, med frisk syra och balanserade tanniner med en elegant sammetslen eftersmak.
Mr Ken Forrester är en av Sydafrikas mest namnkunniga vinmakare. Med bakgrund som kock, köpte han och hans hustru Teresa den nedgångna vinegendomen Scholtzenhof, i hjärtat av Sydafrikas berömda vindistrikt Stellenbosch, 1993. Det var en orolig tid i Sydafrika, men Ken och Teresa tog sig an Scholtzenhof, som har anor från 1689, och genomförde en grundlig renovering samt omplantering av vinfälten. Året efter släppte Ken sitt första vin under sitt eget namn, från vingårdar från 1970-talet, och succén var ett faktum. Ken Forresters viner har sedan dess vunnit hundratals priser och finns på topprestauranger världen över. Idag går Ken under smeknamnet ”Mr Chenin”, för sitt banbrytande arbete med chenin blanc, som sedan dess är starkt förknippad med just Sydafrika.
Ken Forrester Cabernet Sauvignon har sedan lanseringen i Sveirge i juni i år har hyllats av flera namnkunniga vinjournalister. Med sin fylliga, men även eleganta stil är det en utmärkt kompanjon både till sommarens grillkvällar och till långkok, när kylan smyger sig in. Vinet är WIETA-certifierat, vilket innebär att vinet tillverkats under etiskt hållbara förhållanden, med särskilt fokus på hållbara arbetsförhållanden för vingårdsarbetare.
Finns på alla Systembolag.
Fantastisk kvalitet och personliga champagner har gjort Champagne Taittinger till ett av de mest omtyckta champagnehusen i Sverige. Taittingers bubblor finns ofta i glasen när det är något att fira, inte minst på Nobelbanketten.
Taittinger Brut Reserve tillverkas på chardonnay, pinot noir och pinot meunier som skördas från över 35 olika vingårdar. Den höga andelen chardonnay (40%) och minst tre års källarlagring formar en unik non vintage champagne med rik komplexitet, stor elegans och slående fräschör. Det här är en torr champagne i stram och elegant stil. Doft och smak är personlig och nyanserad med läckra toner av mogen citrus, nybakad brioche och finstämd mineralitet. Taittinger Brut Reserve förgyller alla goda stunder. Champagnen serveras vackert till eleganta tilltugg så som exempelvis löjrom, ostron och krispigt grönt – men även något så okomplicerat som lättsaltade potatischips är en fin matchning! Och varför inte även presentera Taittinger som måltidens huvudnummer – tillsammans med finstämda rätter av fisk och skaldjur.
Artikelnr 7422 gäller även för halvflaska, 37,5 cl. Pris: 249 kr.
Ammasso är ett vin dominerat av den trendiga druvsorten Nerello mascalese. Druvorna handplockas på kullarna runt om vackra Santa Ninfa, Sicilien. Jordmånen består utav kalksten, lera och järn och präglas av ett härligt medelhavsklimat där Nerello mascalese trivs perfekt. Efter skörden hanteras druvorna varsamt för att bevara den koncentrerade frukten och druvorna lagras sedan i fyra veckor i temperaturkontrollerade rum för att druvorna ska torka samt mogna så att frukten blir så smakrik och koncentrerad som möjligt. Efter pressning och jäsning vilar vinet sedan i 8–10 månader på lätt rostade ekfat för att få ett extra djup som balanserar frukten perfekt.
Vinet tilldelades nyligen både Guld och Best of Show Sicilia red i Mundus Vini 2019.
Nu är det premiär för en torr och aptitretande Cava gjord på noggrant utvalda druvor från den spännande spanska vinregionen Requena. Vinet passar utmärkt som aperitif eller mingelvin, till sallader, asiatiska rätter och lättare rätter av fisk och skaldjur.
Den inbjudande doften är elegant med toner av persika, gröna äpplen, päron och citrus. Smaken är välbalanserad fruktig med inslag av päron, äpplen och örter. Vinet skapas enligt den traditionella champagnemetoden vilket tillsammans med nio månaders lagring ger en ytterligare bredd och djup i smaken.
En PROSECCO för alla tillfällen! Storsäljaren IL BARONE känner du säkert igen då den finns på både rött-, vitt- och rosé-box. Nu lanseras en klassisk PROSECCO med torr, fruktig och ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus – så som en Prosecco ska smaka helt enkelt.
Garzon Reserva Tannat är ett fylligt vin med en stark personlighet, mogna tanniner och en mineralitet som identifierar sig väl med sitt ursprung. En unik terroir och en miljö utanför jämförelse: det är Bodega Garzón. Beläget 160 m över havet nära kusten och semesterparadisen Punta del Este i södra Uruguay är det varierande landskapet och den unika terroiren den ultimata platsen av odla vin av hög kvalitet.
Bodega Garzón är en av Uruguays mest välkända och traditionella vintillverkare. Med över 1000 små vingårdar baserade nära Atlanten kan denna producent dra nytta av varierande mikroklimat och olika fuktnivåer. Detta läge ger vinrankorna möjlighet att få maximal exponering från solen, vilket ger en stor fruktrikedom. Bodega Garzón blev 2018 utnämnd till ”New world winery of the year” av Wine Enthusiast.
Clotilde Davenne är känd som kvinnan bakom succévinet Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne. Här visar hon att också kan göra bra rosécrémant. Samma friska fräschör som i den vita varianten, toppad med en härlig bärighet. Ett imponerande hantverk från en av världens bästa vinmakare och en utmärkt aperitif eller kanske ett festligt ackompanjemang till en sommarsallad?
Priserna haglar över Faustino I Gran Reserva 2009. Decanter, en av världens främsta vintidskrifter har utsett årgången till det ”Bästa spanska röda vinet” 2019. Deras tester och omdömen har stor genomslagskraft i vinvärlden. Nyligen vann vinet även guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen ”Rioja Masters The Drinks Business”. Den senaste tiden har vinet även mottagit många andra medaljer och utnämningar i europeiska tävlingar och av välkända vinrecensenter. Många anser att det här är en exceptionell årgång och nu finns den äntligen här.
Framgångssagan med de kvalitativa vinerna från Bergh fortsätter. Nu lanseras Bergh Riesling – en av vinvärldens trendigaste druvor från ett av vinvärldens trendigaste ursprung! En druvtypisk Alpriesling med fylliga smaker av päron, limezest och färsk ananas, som även är ekologisk. Under en begränsad tid levereras Bergh Riesling i en designad presentförpackning i tyg från Bag All