Menetou-Salon Les Thureaux

Menetou-Salon Les Thureaux, 2017

Vitt vin · Loiredalen, Frankrike

Joseph Mellot grundades 1513 och är en sann ambassadör för Loire. Därtill den enda producent som idag har produktion från samtliga appellationer i Övre Loire. Vinhuset strävar ständigt efter att skapa ett uttryck troget var appellations unika terroir. En stark hållbarhetsfilosofi genomsyrar verksamheten. De var dessutom först i regionen med att certifieras enligt ISO 14001, vilket garanterar total spårbarhet från druva till flaska. Menetou-Salon Les Thureaux är det enda vinet från appellationen som finns på Systembolaget. Denna pärla är frisk och aromatisk i nyanserad stil. Sällskapar utmärkt med syrliga getostar eller lättare rätt av fisk och skaldjur.

129 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 5334
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 13%
Passar till Syrliga getostar - gärna den lokala Crottin de Chavignol - eller lättare rätter av fisk och skaldjur
Druvor sauvignon blanc
Sockerhalt > 3 g/l
Kategori och smaktyp Vitt vin, eleganta vita viner
Ursprung Loiredalen, Frankrike
Producent Joseph Mellot
Importeras av We & Wine

Veckans varor

The Butcher White Cuvée

The Butcher White Cuvée, 2018

Vitt vin
Burgenland, Österrike

119 kr

Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans egna vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans slakteri har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher. The Butcher White Cuvée är fruktig och frisk med läckra inslag av päron, aprikos, mineral, vita blommor, lime och örter. Serveras helst vid 8–10° C som aperitif eller till rätter av kyckling, fisk eller skaldjur. Passar även mycket bra till lokal österrikisk mat likt schnitzel.

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre