M.Chapoutier Domaine de Bila-Haut Occultum Lapidem

M.Chapoutier Domaine de Bila-Haut Occultum Lapidem, 2019

Rött vin · Frankrike, Languedoc-Roussillon

Michel Chapoutier har alltid varit intresserad av det trendiga Côtes du Roussillon området i Languedoc. År 1999 köpte han upp vingården Bila-Haut för att utforska vad han själv kunde åstadkomma i området. De granitrika jordarna liknar dem som ligger i norra Rhône, Michels favoritplats där han flera gånger om fått 100 Parker poäng vilket är mer än någon annan lyckats åstadkomma. Dessa historiska vingårdar har brukats i århundraden och tidigare fanns där en fristad för tempelriddare vilket är anledningen till de många korsen som återspeglas på flaskornas etiketter. Domaine de Bila-Haut ligger bland kullarna vid Agly Valley och vinstockarna har en ålder på mer än 40 år noggrant skötta av teamet från Chapoutier. Druvorna odlas enligt ekologiska metoder, handskördas, avstjälkas och pressas varsamt i cementtankar för att behålla så mycket frukt som möjligt.

Bila-Haut Occultum Lapidem görs på Syrah, Grenache och Carignan, en typisk Côtes-du-Roussillon Villages blend. Vinet är rikt och intensivt med mörka bärtoner och kryddor. Björnbär, viol, svartpeppar, och läder. Bila-Haut Occultum Lapidem har fina tanniner och en lång mineralrik eftersmak.

Vinet är drickfärdigt nu men går även bra att lagra i ytterligare 5-10 år och passar perfekt till charkuterier, ugnsrostade grönsaker och mustiga grytor.

179 kr

Smakbeskrivning

Rikt och intensivt med mörka bärtoner och kryddor. Björnbär, viol, svartpeppar, och läder.

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 74168
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 14,5%
Passar till Charkuterier, ugnsrostade grönsaker och mustiga grytor
Sockerhalt <3
Kategori och smaktyp Rött vin
Ekologiskt Ja
Ursprung Frankrike, Languedoc-Roussillon
Producent
Importeras av Lively Wines

Veckans varor

Castelmondo Prosecco Extra Dry

Castelmondo Prosecco Extra Dry

Mousserande
Prosecco, Venetien, Italien

79 kr

Läskande Prosecco – frisk, fruktig, fräsch smak med inslag av persika, honungsmelon, fläder och lime. I Venetoregionen har man sedan drygt 100 år tillbaka tillverkat prosecco, Italiens mest kända bubbel! Druvsorten som används är Glera och resultatet blir ett lätt, friskt och fräscht vin med en härlig fruktighet.

Martini Prosecco

Martini Prosecco, NV

Mousserande
Prosecco, Venetien, Italien

85 kr

Martini Prosecco produceras av Martini Rossi, en italiensk firma grundad redan 1863 av Alessandro Martini och Luigi Rossi. Numera är företaget en italiensk ikon, och ett av de starkaste varumärkena i världen. Martini Prosecco är ett lätt, mousserande vitt vin med en frisk doft av äpple, päron och fräscha blommor. Det är torrt men fruktigt med en välbalanserad, frisk citrussyra. Vinet passar perfekt till sallader och kycklingrätter, och blir ett festligt ackompanjemang till buffén.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre