Louis Jadot Santenay

Louis Jadot Santenay, 2014

Rött vin · Bourgogne, Frankrike

Louis Jadot är en av Bourgognes allra främsta producenter, och räknas ofta till de tio bästa i alla kategorier. De är framförallt kända för sina omtyckta och fyndstämplade Bourgogne Couvent des Jacobins, som finns både som rött och vitt på Systembolaget för 159 kronor. Men man producerar också några av världens främsta Bourgogneviner såsom Chambertin, Musigny och Chevalier-Montrachet för att nämna några. Santenay kommer från kommunen med samma namn och ligger i den södra delen av Bourgognes mest berömda område, Cote d’Or (Guldsluttningarna på svenska), precis söder om Chassagne-Montrachet. I Santenay produceras framförallt röda viner av druvan Pinot Noir. Vinerna är generösa, med bra lagringspotential. Louis Jadot äger över 20 hektar mark i Santenay, och därmed kan man säkra kvalitén på vinet år efter år.

249 kr

Smakbeskrivning

Rikt och kryddigt med härliga mognadstoner, inslag av mörka bär, lakrits och fat

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 77493
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 13 %
Passar till Råbiff, kyckling, anka, fläskkött, stekt lax eller tonfisk.
Kategori och smaktyp Rött vin
Ursprung Bourgogne, Frankrike
Producent Maison Louis Jadot

Veckans varor

Castelmondo Prosecco Extra Dry

Castelmondo Prosecco Extra Dry

Mousserande
Prosecco, Venetien, Italien

79 kr

Läskande Prosecco – frisk, fruktig, fräsch smak med inslag av persika, honungsmelon, fläder och lime. I Venetoregionen har man sedan drygt 100 år tillbaka tillverkat prosecco, Italiens mest kända bubbel! Druvsorten som används är Glera och resultatet blir ett lätt, friskt och fräscht vin med en härlig fruktighet.

Martini Prosecco

Martini Prosecco, NV

Mousserande
Prosecco, Venetien, Italien

85 kr

Martini Prosecco produceras av Martini Rossi, en italiensk firma grundad redan 1863 av Alessandro Martini och Luigi Rossi. Numera är företaget en italiensk ikon, och ett av de starkaste varumärkena i världen. Martini Prosecco är ett lätt, mousserande vitt vin med en frisk doft av äpple, päron och fräscha blommor. Det är torrt men fruktigt med en välbalanserad, frisk citrussyra. Vinet passar perfekt till sallader och kycklingrätter, och blir ett festligt ackompanjemang till buffén.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre