Goldeck Grüner Veltliner 

Goldeck Grüner Veltliner 

Mousserande · Österrike

Redan 1842 började österrikaren Robert Schlumberger producera mousserande vin av högsta kvalitet enligt traditionell flaskfermentering. Han förvärvade sina första vingårdar söder om Wien, där den kalkrika marken i Bad Vöslau påminde om Champagne – där Robert länge varit vinmakaren åt Ruinart. Den första vingården gav han namnet "Goldeck", och det mousserande vinet döptes efter vingården. Goldeck Grüner Veltliner är fruktigt och aromatiskt med en läckert pärlande mousse och frisk syra. Det här är sommarens bubbliga aperitif, serverad till eleganta tilltugg, fisk och skaldjur eller sallader.

89 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 7763
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 12%
Passar till Aperitif, eleganta rätter av fisk och skaldjur, sallader
Druvor grüner veltliner
Kategori och smaktyp Mousserande
Ursprung Österrike
Producent Schlumberger Wein- und Sektkellerei
Importeras av Conaxess Trade AB

Veckans varor

The Butcher White Cuvée

The Butcher White Cuvée, 2018

Vitt vin
Burgenland, Österrike

119 kr

Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans egna vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans slakteri har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher. The Butcher White Cuvée är fruktig och frisk med läckra inslag av päron, aprikos, mineral, vita blommor, lime och örter. Serveras helst vid 8–10° C som aperitif eller till rätter av kyckling, fisk eller skaldjur. Passar även mycket bra till lokal österrikisk mat likt schnitzel.

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre