Churchill's Late Bottled Vintage Port

Churchill's Late Bottled Vintage Port, 2014

Portvin · Porto, Portugal

Druvsorterna är de lokala touriga naçional, tinta roriz, tinto cão med flera. Efter skörd sker klassisk vinifiering där vinet lagras vidare i ekfat under hela fyra år, och därefter ytterligare en tid i flaska innan lansering. Det ger en tät men ovanligt elegant port med doft av mörka plommon, bigarrå, fikon samt mörk choklad och viol. Smaken är balanserad, relativt söt och fyllig, med fruktighet och komplexitet. Eftersmaken är fullpackad av russin, nötter, fikon, mörka plommon och fina chokladtoner. Servera vid cirka 18 grader till vällagrade ostar eller bakverk innehållande choklad eller mörka bär – ett måste till julens ost- och dessertbord!

I och med att tappning på flaska sker helt utan filtrering fortsätter vinet att utvecklas, vilket även gör det intressant att lagra vidare.

179 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 8016
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 20%
Passar till Choklad och ostar
Kategori och smaktyp Portvin
Ursprung Porto, Portugal
Producent Churchill's
Importeras av Provinum

Veckans varor

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Dopff Riesling Cuvée Europe

Dopff Riesling Cuvée Europe, 2017

Vitt vin
Alsace, Frankrike

119 kr

Ett friskt och flörtigt vin i aromatisk stil. Smaken domineras av gröna äpplen, persika, citrus och mineral. Vinet är fantastiskt att dricka idag men passar även fint för lagring, tack vara rieslingdruvans höga syra. Servera vinet till höstens eleganta rätter av ljust kött, skaldjur, grillade grönsaker och säsongens goda sallader.

När Dopff au Moulins Riesling serverades på Europeiska Unionens första möte i Strasbourg 1959 bevittnade vinet en avgörande händelse i världshistorien. Till minnet av detta och för att hylla den Europeiska gemenskapen uppkallades vinet snart till ”Cuvée Europe”.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre