Brunello di Montalcino Val di Suga

Brunello di Montalcino Val di Suga, 2019

Rött vin · Toscana, Italien

Brunello di Montalcino Val di Suga är gjort på 100 procent Sangiovese Grosso från tre olika historiska vingårdslägen i hjärtat av Montalcino; Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio. Var och en med sin speciella jordmån och druvorna till detta vin hämtas från samtliga, vilket är unikt i sig. Vinproducenten Tenimenti Angelini är den enda att äga mark från de tre unika platserna. Kombinationen resulterar i ett vin med en unik balans mellan friskhet, struktur, kropp och elegans. Det bjuder på en nyanserad och kryddig fatkaraktär med inslag av kanel, kakao, torkade körsbär och plommon.

259 kr

Smakbeskrivning

Fyllig, extrarik smak med strama syror, intensiv körsbärig frukt, plommon och russin,
inslag av tobak, choklad och fat. Smakrikt och kraftfullt men samtidigt elegant.

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 42302
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 14%
Passar till Smakrika och lyxiga kötträtter av lamm, nöt och vilt.
Druvor Sangiovese Grosso (Brunello) 100%
Sockerhalt <3 g/l
Kategori och smaktyp Rött vin, eleganta röda viner
Ursprung Toscana, Italien
Producent Tenimenti Angelini
Importeras av Oenoforos AB

Veckans varor

The Butcher White Cuvée

The Butcher White Cuvée, 2018

Vitt vin
Burgenland, Österrike

119 kr

Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans egna vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans slakteri har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher. The Butcher White Cuvée är fruktig och frisk med läckra inslag av päron, aprikos, mineral, vita blommor, lime och örter. Serveras helst vid 8–10° C som aperitif eller till rätter av kyckling, fisk eller skaldjur. Passar även mycket bra till lokal österrikisk mat likt schnitzel.

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre