Bourgogne Aligoté

Bourgogne Aligoté, 2016

Vitt vin · Bourgogne, Frankrike

Vinhuset Joseph Drouhin, med anor från år 1880, är känt för att skapa viner med koncentration och uttryck för sin växtplats. Nya årgången av Bourgogne Aligoté, 2017, var bitvis utmanande vädermässigt, men gav till slut mycket hög kvalitet med en fruktig, mycket frisk smak. Här bjuds vi på gröna äpplen, örter, mineral och citronskal – perfekt till fisk och skaldjur, eller som aperitif.

Véronique Drouhin, som är huvudvinmakare och fjärde generationen Drouhin, driver vinhuset tillsammans med sina tre syskon. Familjen har idag viner från 90 olika vingårdslägen – allt från Bourgogne Aligoté till komplexa Grand Gru-viner. Alla med sin egen personlighet. I Bourgogne Aligoté kommer druvorna från Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits och Côte Châlonnaise.

109 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 78520
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 12%
Passar till Njut gärna tillsammans med färska skaldjur, lätta kycklingrätter, sushi eller till nygrillad fisk med örtmajonnäs. 
Druvor aligoté
Kategori och smaktyp Vitt vin, eleganta vita viner
Ursprung Bourgogne, Frankrike
Producent Bouchard Aîne & Fils
Importeras av Chris Wine AB

Veckans varor

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Dopff Riesling Cuvée Europe

Dopff Riesling Cuvée Europe, 2017

Vitt vin
Alsace, Frankrike

119 kr

Ett friskt och flörtigt vin i aromatisk stil. Smaken domineras av gröna äpplen, persika, citrus och mineral. Vinet är fantastiskt att dricka idag men passar även fint för lagring, tack vara rieslingdruvans höga syra. Servera vinet till höstens eleganta rätter av ljust kött, skaldjur, grillade grönsaker och säsongens goda sallader.

När Dopff au Moulins Riesling serverades på Europeiska Unionens första möte i Strasbourg 1959 bevittnade vinet en avgörande händelse i världshistorien. Till minnet av detta och för att hylla den Europeiska gemenskapen uppkallades vinet snart till ”Cuvée Europe”.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre