Big Fine Girl

Big Fine Girl, 2017

Vitt vin · Clare Valley, Australien

Jeanneret Wines startades 1992 av den självlärde vinmakaren Ben Jeanneret. Han blev snart den ledande producenten i regionen och utnämndes till en av "Ten Dark Horses" av James Halliday. Ben Jeanneret är en riktig rock star winemaker som vägrar följa trender och inte låter regler stå i vägen för att göra ett fantastiskt vin med personlighet. Han är den ultimata freestylern med stor respekt för naturen och dess terroir. 2017 var ett mycket gynnsamt år för riesling i Clare Valley. Riesling är en druva som Ben kallar en av "flickorna" och av namnet kan man därigenom förstå att detta är hans större riesling med lite mera "unz". Vinet ligger på jästfällning i 250 dagar. Big Fine Girl är ett vackert balanserat vin med god struktur och uttalad fräschör.

159 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 75431
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 12,5%
Passar till Hummer i alla former, naturella skaldjur, Getost, Eleganta stekta fiskrätter som torskrygg med grillade dillslungade morötter.
Druvor riesling
Sockerhalt 0,87 g/l
Kategori och smaktyp Vitt vin, eleganta vita viner
Ursprung Clare Valley, Australien
Producent Jeanneret
Importeras av Mondowine

Veckans varor

The Butcher White Cuvée

The Butcher White Cuvée, 2018

Vitt vin
Burgenland, Österrike

119 kr

Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans egna vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans slakteri har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher. The Butcher White Cuvée är fruktig och frisk med läckra inslag av päron, aprikos, mineral, vita blommor, lime och örter. Serveras helst vid 8–10° C som aperitif eller till rätter av kyckling, fisk eller skaldjur. Passar även mycket bra till lokal österrikisk mat likt schnitzel.

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre