Sortiment

7 Deadly Red Blend

7 Deadly Red Blend, 2017

Rött vin
Lodi, USA, USA

129 kr

Namnet anspelar på den katolska skola som vinmakarna gick i som barn, men också på att vinet är farligt gott. Färgen går mot djupt lila och vinet har en rund, len smak av björnbär, mörka körsbär, viss kryddighet och vanilj. Det sitter perfekt till en bra biff, kryddstarka rätter och ost.

Druvorna, till största delen zinfandel, petite sirah och cabernet sauvignon, odlas i Lodi i Central Valley. Klimatet är perfekt med kalla nätter, dimmiga morgnar och soliga dagar. På gården har vinerna delvis legat på fat av fransk och amerikansk ek innan de buteljeras.

Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot

Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot

Rött vin
Kalifornien, USA, USA

119 kr

Big and bold! Kalifornien är världsbäst på den här typen av rödviner, och på udda men lyckade blandningar som här: 80 % petite sirah och 20 % petit verdot som odlas i bergen ovanför södra delarna av Monterey County. Odd Lot produceras av Scheid Family Wines, vars vision är att 2025 vara en av världens mest hållbara vinproducenter.

Two Paddocks Pinot Noir

Two Paddocks Pinot Noir, 2019

Rött vin, Rött vin
Central Otago, Nya Zeeland

319 kr

Det finns kändisvin och det finns kändisvin. Skådespelaren Sam Neill – känd från filmer som Ivanhoe och Jurassic Park – driver med familj och vänner fyra framgångsrika ekologiska vingårdar under namnet Two Paddocks på södra Nya Zeeland. Vinhuset har uppmärksammats världen över för sina ambitiösa pinot noir-viner som tydligt speglar sitt ursprung med inflytande av terroir, läge och klimat.
Druvorna skördas för hand. 54% avstjälkas och får kallmacerera i sju dagar för att extrahera färg och aromer. Musten får jäsa med inhemsk jäst och får sedan ligga ytterligare fem dagar med skalkontakt innan det förs över till ekfat.
Den 1 februari var det premiär för Two Paddocks i Sverige när en begränsad volym av två viner släpptes i Systembolagets beställningssortiment.

Louis Roederer Brut Premier

Louis Roederer Brut Premier

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

899 kr

Det har nog inte undgått någon att Champagnehuset Louis Roederer är ett av de allra bästa.

År efter år utser man huset som vinnare i olika tävlingar. Nu senast gav Allt om Vin dem den fina utmärkelsen "Årets Vinhus".

Trots de ärorika medaljerna sänker aldrig Louis Roederer ribban och vilar på lagrarna. Tvärtom så sporras man till nya kvalitetsnivåer.

Louis Roederer är ett av de sista champagnehusen som fortfarande är familjeägt. Huset följer naturens rytm – där naturen är nyckeln och människan dess verktyg.

Här har man alltid tillämpat biodynamiskt jordbruk där respekt och förståelse ger ren och god frukt.

Husets signaturchampagne kommer ännu mer till sin rätt i magnumstorlek.

Borgogno Barbera d'Alba Superiore

Borgogno Barbera d'Alba Superiore, 2018

Rött vin
Barolo, Piemonte, Piemonte, Italien

179 kr

Mitt i byn Barolo, Piemonte, ligger anrika vinhuset Borgogno. SvD:s Linda Pérez beskrev vinet som en ”yppig, riktigt charmig barbera som både snurras vackert idag och utvecklas fint med tiden.” Den lite blyga druvan hamnar ofta i bakgrunden av nebbiolon, men är verkligen värd att upplevas med aromatisk skogsbärig doft och syrlig stram smak med inslag av körsbär, choklad, lakrits, plommon, fat och örtkryddor. Serveras till smakrika rätter av lamm- eller nötkött. Och är perfekt till pizza!

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut, 2019

Champagne & Mousserande
Prosecco, Venetien, Venetien, Italien

129 kr


Vinet är torrt och elegant i stilen. Det som gör Casa Canevel till en så bra prosecco är att producenten vinifierar vinet själv och har helt kontroll över tillverkningen. Det som också är unikt för producenten Canevel är att de låter vinet jäsa långsammare än de flesta proseccoproducenter. Vanligtvis tar jäsningen en månad men hos Canevel låter man vinet ligga på jästfällningen ytterligare 1 månad vilket ger mindre bubblorna och en struktur till vinet. Det är en brut vilket betyder att den har cirka 9 g socker/liter, dvs som en torr champagne.

Santa Vittoria Langhe Rosso

Santa Vittoria Langhe Rosso, 2018

Rött vin
Langhe, Piemonte, Piemonte, Italien

349 kr

Ett mjukt, fruktigt och kryddigt vin på druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto. Fin fatkaraktär och inslag av körsbär, plommon, lakrits, choklad och kaffe. Perfekt till italienska smakrika förrätter, pasta, pizza, både vitt och rött kött och ostar.

The Butcher White Cuvée

The Butcher White Cuvée, 2019

Vitt vin
Burgenland, Österrike

119 kr

Hans Schwarz är slaktaren från Andau som blev övertalad att byta bana och istället fokusera på att producera vin. Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer. Utöver en liten hobbyproduktion för eget bruk så har druvorna sålts till det lokala kooperativet. 1994 kom Hans Schwarz i kontakt med Alois Kracher, Österrikes bäste vinmakare, som efter att ha fått prova Schwarz eget vin övertalade Hans att producera vin under eget namn. Alois lovade att hjälpa till och kontaktade i sin tur Manfred Krankl från Sine Qua Non som konsulterat och designat etiketterna. I slakteriet arbetade man efter filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt. Hållbarhet är tradition och en nödvändighet i regionen. Samma filosofi gäller såklart för The Butcher – ett vin som har några av vinvärldens tyngsta namn bakom sig.

Mastio Sangiovese

Mastio Sangiovese, 2018

Rött vin
Toscana, Italien

159 kr

Tillsammans med den internationellt erkände vinmakaren Alberto Antonini inledde Svenska familjen Thomaeus för sju år sedan sin resa mot att producera Italiens bästa vin. De prisbelönta vinerna har producerats i mycket liten volym, men nu finns möjligheten att ta del av en bit historia.

Gården vars historia spänner över 600 år har sedan familjen Thomaeus förvärv 2013 förädlat Toscansk vintradition. Idag kombineras teknisk innovation med hållbarhet och passionerat hantverk.

Finca Negra Reserva Especial

Finca Negra Reserva Especial, 2018

Röda eleganta viner
Valle Central, Chile

119 kr

Vinet Finca Negra Special Selection som nu introduceras i Sverige är veganskt certifierat och bär också Fair for Life-märkning. "Finca Negra" betyder "svart egendom", ett namn inspirerat av de mörka vulkaniska jordarna intill bergskedjan Anderna.

Chiles exceptionella vinodlingsförhållanden förde familjen Torres hit år 1979. Tack vare jordarnas sammansättning kan rötterna till icke ympade druvsorter växa flera meter djupt ner i marken och därigenom få tillgång till mineraler och vatten.

Ronepasso Rosso Organico

Ronepasso Rosso Organico

Rött vin
Italien

69 kr

Nyheten Ronepasso Rosso Organico i 1-liters butelj är ett ungdomligt och fruktigt vin med generösa inslag av torkad frukt och fat. Syran är imponerande balanserad och tanninerna mjuka. För att garantera en jämn och hög kvalitet kommer druvorna till detta vin från noggrant utvalda odlare runt om i Italien. Vinet är gjort på både lokala druvsorter som Corvina, Montepulciano och Sangiovese samt internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon och Merlot.

Pol Aimé Brut

Pol Aimé Brut

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

199 kr

Champagne kännetecknar lyx och fest för många, poppet av flaskan när den öppnas till det porlande bruset från bubblorna när man häller upp Champagnen i glaset är svårslaget. Få produkter i världen andas lyx som denna mytomspunna dryck som endast får tillverkas i distriktet Champagne i norra Frankrike. Nu lanserar vi Pol Aimé Brut Reserve i Sverige för endast 199kr vilket gör det till den bäst prisade Champagnen på Systembolaget!

Soprasasso Amarone Della Valpolicella

Soprasasso Amarone Della Valpolicella, 2016

Rött vin
Amarone della Valpolicella

189 kr

Strax utanför den vackra, antika staden Verona ligger Valpolicella, en av Italiens främsta och mest
klassiska vinregioner. Här gör man flera kvalitetsviner och kungen i området stavas Amarone, ett vin
som vi svenskar verkligen har tagit till hjärtat. Hemligheten ligger i hantverket. Efter skörden väljs
den bästa frukten ut och torkas i ca 100 dagar innan den pressas.

Pizzolato Spumante Rosé

Pizzolato Spumante Rosé

Mousserande Rosé
Italien

42 kr

Detta fruktiga bubbel i elegant och behändig flaska rymmer cirka två glas och passar lika bra till den lilla middagen som till småplock. Pizzolato Spumante Rosé finns nu äntligen att beställa som piccolo. Less is more!

GW :s Bubbel Blanc de Blancs Brut

GW :s Bubbel Blanc de Blancs Brut

Mousserande
Frankrike

109 kr

Nu lanserar han sitt femte vin i ordningen och denna gång ett festligt mousserande från Frankrike. Blanc de Blancs är en term som används i Champagne för att berätta att vinet är gjort på en av områdets bästa druva, vilken är Chardonnay. Druvan anses även som en av världens bästa för att producera mousserande viner vilket medfört att enbart dessa druvor använts till GW:s Bubbel.

Dominio Alto Gran Reserva

Dominio Alto Gran Reserva, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Nu är det premiär för Dominio Alto Gran Reserva 2013, ett mycket välgjort och balanserat vin med lång eftersmak med välbalanserade tanniner. Vinet har lagrats i 7 år och är nu i en perfekt fas att avnjutas.

Vinregionen Rioja har en särskild plats i svenska vinälskares hjärtan med sina ekfatslagrade viner ofta dominerade av den för området typiska druvan Tempranillo. En Gran Reserva måste lagras minst i 60 månader innan det får släppas till försäljning, varav minst 24 månader på ekfat. Dominio Alto Gran Reserva lagras hela 36 månader på ekfat vilket ger den karaktäristiska

Casteloro Prosecco Rosé

Casteloro Prosecco Rosé

Mousserande Rosé
Venetien, Italien

79 kr

Prosecco har tagit Sverige med storm och för första gången i världshistorien är det nu tillåtet av konsortiet i Prosecco att producera och exportera Rosé med beteckningen Prosecco DOC!

Castelgufo Bolgheri Vino Biologico

Castelgufo Bolgheri Vino Biologico, 2018

Rött vin
Toscana, Italien

209 kr

I södra delen av Toscana, mot medelhavets kust finner vi det lilla premium-området Bolgheri. Ett litet område som har fått mycket uppmärksamhet, och det med all rätta. Det var här som man började med att bryta mot de strikta italienska vinlagarna och började odla franska Bordeaux-druvor. Medelhavsklimatet och de steniga och kalkhaltiga jordarna visade sig vara perfekta för de franska druvorna och vinerna som först klassades som enkla bordsviner började vinna priser och utmärkelser och uttrycket Super Tuscans var fött.

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken

R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken

Mousserande
Tyskland

99 kr

Bakom vinet står den populära och mångfaldigt prisbelönta rieslingproducenten Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg, vars vinmakare Gerhard Brauer tidigare har utnämnts till Winemaker of the Year i Sverige. Gerhards viner mottog hela fem medaljer vid årets Vinordic Wine Challenge och Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic vann GULDMEDALJ i vid Mundus Vini International Wine Award, imponerande minst sagt!

Crozes-Hermitage Les Meysonniers

Crozes-Hermitage Les Meysonniers, 2018

Rött vin
Crozes-Hermitage, Rhône, Frankrike

199 kr

Med anor från 1808 var M. Chapoutier tidigt en av de största vingårdsägarna på Hermitageberget.
M:et i namnet är en gammal familjetradition, alla familjemedlemmars namn börjar med bokstaven
M. Nuvarande ägaren Michel tog över egendomen 1989 och har lyft företaget till ett av vinvärldens
starkaste varumärken.

Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry

Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry

Mousserande Rosé
Italien

79 kr

För att skapa Rosé Prosecco måste vinet jäsa extra länge, 60 dagar istället för 30 dagar till skillnad från vanlig Prosecco. Resultatet blir extra fina små sprudlande bubblor. En Rosa Prosecco är häftigt, men en Rosa Prosecco i en läcker unik flaska är ännu häftigare! Va först och imponera med denna världsnyhet under middagsbjudningen.

François le Grand Blanc de Blancs

François le Grand Blanc de Blancs

Mousserande
Frankrike

69 kr

François le Grand Blanc de Blancs Brut är tillverkat enligt Charmatmetoden vilket är samma metod som används i tex Prosecco. Producenten bakom vinet är det anrika huset Compagnie Française des Grands Vins som grundades redan 1909. En av grundarna uppfann Charmat-metoden med en andra jäsning på temperaturkontrollerade tankar som blivit den mest använda metoden för att göra mousserande vin i världen.

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot, 2019

Rött vin
Western Cape, Sydafrika

79 kr

Roots Shiraz Merlot är ett Sydafrikanskt rödvin som är Fairtrade-certifierat.
Det betyder att vinet producerats med höga sociala, ekonomiska och miljömässiga krav, för att ge odlare och anställda bättre arbets- och levnadsvillkor.

Casteloro Valpolicella

Casteloro Valpolicella, 2019

Rött vin
Venetien, Italien

79 kr

Nu lanseras den smakrika nyheten Casteloro Valpolicella DOC för 79kr – den bäst prisade Valpolicellan i Sverige! Valpolicella med sitt vackra landskap och viner gjorda på de för området typiska druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella – mest kända som druvorna i Amarone, Ripasso och Valpolicella – har varit favoriter hos svenska vinkonsumenter sen årtionden.

Marastoni Chianti

Marastoni Chianti, 2018

Rött vin
Chianti, Toscana, Italien

79 kr

Toscana har en särskild plats i svenska vinälskares hjärtan med sina böljande kullar och viner gjorda på den för området typiska druvan Sangiovese. Nu är det premiär för eleganta och smakrika Marastoni Chianti till det oslagbara priset 79 kr.

Maison Robert Olivier Pinot Noir

Maison Robert Olivier Pinot Noir, 2019

Rött vin
Alsace, Frankrike

139 kr

Biodynamiskt naturvin, Pinot Noir från Alsace, producerat med omsorg! Nu lanseras Maison Robert Olivier Pinot Noir med druvor från små lokala vinodlare i direkt närhet till vineriet i Saint-Hippolyte, Frankrike. Vinet är odlat och tillverkat enligt ekologiska och biodynamiska principer godkända av den strikta certifieringen Demeter som garanterar ett vin tillverkat i harmoni med naturen.

King’s Bay Pinot Noir

King’s Bay Pinot Noir, 2019

Rött vin
Nya Zeeland

129 kr

Är du en av dem som fått upp ögonen för denna omtyckta druva? Man brukar säga att Pinot Noir kräver omsorg av vinodlaren och mycket goda klimatförhållanden för att kunna skapa ett riktigt bra vin. Druvorna till King’s Bay Pinot Noir växer på Nya Zeelands sydö i ett lite svalare klimat och handskördas för att uppnå bästa möjliga kvalite.

Soalheiro Granit

Soalheiro Granit, 2019

Vitt vin
Portugal

149 kr

I den allra nordligaste delen av Portugal ligger de två byarna Melgaço och Monçao. Här bildar den närliggande floden Minho en gräns mot spanska Galicien och i dessa lummiga delar av Portugal görs mestadels vitt vin . I Melgaço och Monçao ville vinmakarna för ett 40-tal år sedan visa att deras land hade något mer seriöst att erbjuda än de traditionella vinerna som kallades Vinho Verde (grönt vin), ett ungt vin som släpptes efter 3-6 månader efter skörd.

Pionjär i sammanhanget var João António Cerdeira, sedermera grundare av vingården Soalheiro. Han satsade på den lokala druvsorten alvarinho som anses överlägsen de flesta andra vitvinsdruvor i regionen. Ytterligare producenter följde i Cerdeiras fotspår och idag har de två nordportugisiska byarna egen ursprungsbeteckning för sina alvarinho-viner som stilmässigt skiljer sig markant från övriga vinho verde. Det senaste decenniet har vinerna också nått ut bland världens vinälskare som uppskattar alvarinhos rika smak och höga kvalitet.

Fonterutoli

Fonterutoli, 2018

Rött vin
Chianti Classico, Toscana, Italien

159 kr

Säger man Italien, svarar de flesta Toskana och får något drömskt i blicken. Här breder cypresser ut sig. Överallt ser man kullar med vinfält, där den viktiga druvan sangiovese frodas. På trattorian serveras dignande fat med fiorentina och nyskuren chark. Hur kan man inte längta till Italien. Vi dövar längtan med frisk och rödsyrlig Chianti och mat med mycket amore.

Louis Jadot Santenay

Louis Jadot Santenay, 2014

Rött vin
Bourgogne, Frankrike

249 kr

Louis Jadot är en av Bourgognes allra främsta producenter, och räknas ofta till de tio bästa i alla kategorier. De är framförallt kända för sina omtyckta och fyndstämplade Bourgogne Couvent des Jacobins, som finns både som rött och vitt på Systembolaget för 159 kronor. Men man producerar också några av världens främsta Bourgogneviner såsom Chambertin, Musigny och Chevalier-Montrachet för att nämna några. Santenay kommer från kommunen med samma namn och ligger i den södra delen av Bourgognes mest berömda område, Cote d’Or (Guldsluttningarna på svenska), precis söder om Chassagne-Montrachet. I Santenay produceras framförallt röda viner av druvan Pinot Noir. Vinerna är generösa, med bra lagringspotential. Louis Jadot äger över 20 hektar mark i Santenay, och därmed kan man säkra kvalitén på vinet år efter år.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre