Svala röda viner från Etnas sluttningar och koncentrerade vita från Siciliens öar. Variationen är stor i Italiens varmaste områden.
Säg primitivo och kompassen pekar mot Puglia, den italienska stövelklacken. Här är råvaran istället negroamaro, en bitterljuv druva som utvecklas föredömligt med lagring. Resultatet är ett av Systemets mest prisvärda rödviner. Detsamma gäller i hög grad även syskonvinet 2008 Duca d’Aragona (nr 73314, 129 kr).
I halvflaska presenteras detta söta elixir av muscatdruvan, här kallad zibibbo, vuxen på den lilla vulkanön Pantelleria, sydväst om Sicilien. Vinet görs av torkade druvor och har en apelsindoftande, simmigt söt, blommig och sammetslen smak. Servera till en tarte med persikor och god vaniljsås.
Campania hör till Italiens allra mest spännande vinområden, där druvsorterna ofta har antika anor. Vinmakandet är desto mer dagsfärskt och resultatet är en veritabel smaksensation: fullmatat och potent rödtjut i ovanligt läcker, kärnfull och fruktmättad, kompromisslös stil. Ett suveränt matvin till mörkt kött, höstens grytor, svamp och lagrad ost.
Marsala, sött starkvin från Sicilien, förgyller skyn till kalventrecôten. Ett kylt glas sitter fint till salta italienska ostar som pecorino eller gorgonzola och tiramisu med savoiardikex dränkta i marsala ger en ljuvlig dessert. Det knäckigt, nötiga vinet görs av de gröna druvorna grillo och cataratto.
Så har hiphoplegenden Petter satt ytterligare en passion i rampljuset – vin. Och till skillnad från vissa andra flytande vinkändisar snackar han kvalitet. Detta är en parziale appassimento där druvorna torkas innan press. Mogen, solvarm doft och rik fruktdriven
smak i fin balans och stramt fodral. Gott till lagrade hårdostar och smakrika charkuterier.
Ekologiskt från Sicilien i modern stil där den sjuttioprocentiga andelen nero d’avola görs i ståltank medan cabernet sauvignon lagras till en del på ek. Det ger ett rikt kryddsyrligt vin med körsbär, lakritstoner och svartavinbärssylt. Avslutningen är trevligt fruktbitter. Perfekt till en smakrik pasta.
Med hög höjd, låga uttag, gamla rankor och inhemska druvor kan Sicilien leverera stordåd. Med sin lätta och eleganta stil med toner av eterneller, sten och körsbär är det svårt att inte bli övertygad om Etnas storhet. Ligger med fördel några år i källaren men är njutbart även som ungt.
En verklig klassiker från Castel del Monte på Italiens klack gjord på den legendariska druvan nero di troia (den svarta från Troja). Viner bjuder på bitterbränd mörk frukt, animaliska toner och stramt syrlig avslutning. Passar till grillat nötkött och de flesta av höstens vilda grytor.
Tenuta delle Terre Nere är mest kända för sina röda och vita viner men även rosén håller hög nivå. Här odlas det på hög höjd i Etnas svarta vulkanjord och resultatet är en högre syra och friskare frukt än vad man kan vänta sig från Sicilien. Citrus och mineral för den som vill att sommaren fortsätter lite till.
Blicka mot södra Italien och du hittar mina solklara favoriter i Siciliens röda. Erse görs av Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio som odlas på sluttningarna intill vulkanen Etna. Här pratar vi unik jordmån på sand och lava och finner Italiens svar på Bourgogne. Svalt, elegant, fullt av röda bär och finstämd kryddighet. Klunkas svalt till Medelhavets mat.