Stensens bästa

Calvet Côtes du Rhône Rosé

Calvet Côtes du Rhône Rosé, 2013

Rosévin
Côtes du Rhône, Rhône, Rhône, Frankrike

85 kr

Djupt rosa rosé med skogsbär och örtkryddor, aningen sötbitter med bra eftersmak. Passar både till sommarens grönsakstallrikar och grillad kyckling.

Eve Chardonnay

Eve Chardonnay, 2012

Vitt vin
Washington State, USA

100 kr

En av nydanarna i Washington State är Charles Smith. Självlärd vinmakare med ett oborstat förflutet som manager för flera olika rockband. Han älskar vin och gör dem med bravur. Här finns äpplen, blommiga honungstoner och fräschör från en hyfsat sval skörd. Jag tycker om att dricka detta vin väl kylt till feta charkuterier. LS

Chardonnay á la Reine 

Chardonnay á la Reine , 2009

Vitt vin
Jura, Frankrike

186 kr

Chateau D’Arlay är i dag den sista adliga vinproducenten i Jura. Här är sillbordets allroundvin, 2,5 år på jästfällning och intensiv gul frukt. Till skillnad från vissa andra av Arlay’s viner finns här ingen oxidation. Är du nyfiken på självaste vin jaune så finns denna för privatimport hos winetrade.se

Tête de Cru

Tête de Cru, 2011

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

219 kr

Så bjuder Maconnais i södra Bourgogne en fin kombination av fyllighet, mineralitet och elegans. Tête de Cru är egendomens ”förstavin”, ämnat att presentera hela vinhusets stil. Vinet bjuder angenäma gulfruktiga toner av plommon, smör och citrus. Njut till grillad fisk som östs med smör och kapris.

Brut  Rosé

Brut Rosé

Champagne & Mousserande, Rosévin
Champagne, Frankrike

559 kr

Definitivt sommarens roséchampagne. Delamotte gör Rosé de Saignée, det vill säga låter musten få färg av att macerera med skalen. Både Pinot Noir och Chardonnay ger en djup, krämig champagne med fantastisk finess och fina mineraltoner. Generös eftersmak. En god vän till smörstekta havskräftor.

Cornas Chante-Perdrix

Cornas Chante-Perdrix, 2012

Rött vin
Rhône, Frankrike

241 kr

Ett toppvin från en topproducent, helt enkelt. Klassiskt rhônevin på syrah med djup mörk frukt, choklad, tobak och en stor balanserad eftersmak.

Vacqueyras  Reflets de l’âme

Vacqueyras Reflets de l’âme, 2012

Rött vin
Vacqueyras, Rhône, Frankrike

145 kr

Fontaine du Clos heter denna lovordade producent som har sitt säte mellan Rhônedalen och Provence. Detta är ett välgjort och fylligt vin gjort på grenache som fått lagra på betongliggare och syrah som hämtat djup från stora ekliggare. Generös frukt och härligt djup i finstämd stil. Gott till en klassisk steak frites.

Morgon Côte du Py

Morgon Côte du Py, 2011

Rött vin
Beaujolais, Frankrike

169 kr

Marcel Joubert arbetar hårt för att återspegla jordmånen så mycket som möjligt i sina viner. Han arbetar efter ekologiska principer men certifierade sig först med årgång 2012. Mjuk, inbjudande och drickvänlig, uppfylld av vildhallon, torkade kryddor och mineral. Perfekt till smakrika fiskrätter.

Bourgogne Blanc

Bourgogne Blanc, 2011

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

181 kr

Grillad fisk med smör och nötig vinaigrette skriker efter vit bourgogne. Rémi Jobard har sitt säte i Meursault och är en experimentlysten vinmakare som varvar traditionell vinmakning med nydanande. Här en stadig Bourgogne Blanc med toner av äpple, citrus, smör och rostade nötter, en mini-meursault helt enkelt.

Felton Road Bannockburn Pinot Noir

Felton Road Bannockburn Pinot Noir, 2013

Rött vin
Central Otago, Nya Zeeland

351 kr

Grillad forell med rödbetor, shitakee och en rostad mandelvinegrätt passar perfekt till en pinot från Nya Zeeland där rödbetsaromerna går igen. Fattonerna matchar grillaromerna och rättens smakrikedom gör sig fint till denna yppigt, parfymerade och samtidigt saftiga och stramt nyanserade vin.

Sancerre Rosé Pierre Deschamps

Sancerre Rosé Pierre Deschamps, 2013

Rosévin
Loirdalen, Frankrike

139 kr

Négocianten Foucher – Lebrun har specialiserat sig på vin från Loire, och gör det riktigt bra. Denna Pinot Noir doftar somrigt av mandelblom, apelsinskal och krusbär. Ett friskt, elegant vin som dricks bäst i stora klunkar till bland annat salta charkuterier.

Entre Ciel et Terre

Entre Ciel et Terre

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

391 kr

Den våghalsige utmanar givetvis sillbordet med en kraftfull champagne. Denna kommer från familjen Bedel, som arbetar helt biodynamiskt. Den görs på blå druvor där majoriteten plockades år 2004. Vinet har sedan legat sju år på sin jästfällning vilket ger en rik, generös och ljuvligt komplex champagne.

Barbaresco Serraboella

Barbaresco Serraboella, 2010

Rött vin
Barbaresco, Piemonte, Italien

429 kr

Cigliuti ligger på kullen Serraboella ovanför den pittoreska byn Neive, i Barbaresco. Här ger egendomens allra bästa druvor ett charmerande vin, fullt av röd frukt, viol och nyplockade rosenblad. Flirtigt att dricka idag och går att lagra i upp till tjugo år.

Gevrey-Chambertin Clos-Prieur

Gevrey-Chambertin Clos-Prieur, 2013

Rött vin
Bourgogne, Frankrike

267 kr

Far och son André och Frédéric gör en liten dos vin från välskötta vingårdar där inga av stockarna är yngre än femtio år. Här har vi en ankas bästa vän, som ger sirlig friskhet och ungdomlig fin frukt. God idag men mår också bra av vila. Lufta och njut i stort glas.

Barolo Albe

Barolo Albe, 2010

Rött vin
Barolo, Piemonte, Italien

209 kr

Ett riktigt barolo-fynd från visionären Guiseppe Vajra. Druvorna till detta vin hämtas från tre lägen inom Barolo. Vajra gör kvalitet i alla möjliga led. Denna är fyllig, något utvecklad och ger toner av mörka körsbär, rosor, tobak och viol.

Langhe Bianco

Langhe Bianco, 2013

Vitt vin
Langhe, Piemonte, Italien

149 kr

Inte ofta dricker vi vitt vin från Piemonte. Det är synd för här finns god potential till friska, välbalanserade vita. Det här är första gången vinproducenten G.D Vajra gör ett vin på 100% sauvignon blanc. Och samtliga 1 200 flaskor som tillverkats säljs till Sverige. Njut friska, strama toner av gröna äpplen, citrus och mineral

Georg Breuer Terra Montosa Riesling

Georg Breuer Terra Montosa Riesling, 2013

Vitt vin
Rheingau, Tyskland

209 kr

Mineralisk, slank och elegant med druvtypiska toner av äpple, citrus och persika från en av regionens verkliga storheter. Hög syra och härlig ryggrad. Kommer att utvecklas positivt många år framöver med är gott redan nu. Gott till nästan allt från havet men även i ensamt majestät.

Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé

Gérard Bertrand Gris Blanc Rosé, 2014

Rosévin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

89 kr

Gérard startade sin karriär som rugbyspelare på elitnivå men gjorde så småningom det kloka beslutet att kasta sig ut i vingården istället för på planen. Det här är finstämt och flirtigt med delikata toner av röda äpplen, nypon och smultron. Till sommarsalladen, till lättare fiskrätter eller som det är. Att den också finns på dubbelmagnum är en bonus.

Barolo Giacomo Borgogno

Barolo Giacomo Borgogno, 2008

Rött vin
Barolo, Piemonte, Italien

349 kr

Borgogno är ett av de äldsta vinhusen i Piemonte. Huset kännetecknas av långlivade viner. Dessutom sitter det på ett ansenligt lager av moget varpå de titt om tätt erbjuder något riktigt moget. Det här är en stram, fruktintensiv och kryddig Barolo med inslag av plommon, körsbär och fat.

Steinsetz Grüner Veltliner

Steinsetz Grüner Veltliner, 2014

Vitt vin
Neiderösterreich, Österrike

159 kr

I hjärtat av Kamptal, från den unika vingården Steinsetz plockas druvorna till detta kryddigt druvtypiska vin från Schloss Gobelsburg – ett historiskt vinhus som på senare tid gjort ett rejält uppsving efter en periods förfall. Vinet är torrt, stramt och smakrikt med en lång fin eftersmak. Dricks med fördel till smakrika rätter av fisk eller fågel.

P.Lex Appassivo

P.Lex Appassivo, 2013


Sicilien, Italien

99 kr

Så har hiphoplegenden Petter satt ytterligare en passion i rampljuset – vin. Och till skillnad från vissa andra flytande vinkändisar snackar han kvalitet. Detta är en parziale appassimen­to där druvorna torkas in­nan press. Mogen, solvarm doft och rik fruktdriven
smak i fin balans och stramt fodral. Gott till lagrade hårdostar och smakrika charkuterier.

Josef Ehmoser Rosé

Josef Ehmoser Rosé, 2014

Rosévin
Wagram, Österrike

79 kr

Josef Ehmoser må vara en novis i branschen men ambition och talang råder det ingen brist på. Här klär han druvan Zweigelt i rosa och bjuder ett vin med fin aromatisk doft och smaker av gula plommon, rosenkvitten och körsbär. Det här kan vara årets balkongvältare, att dricka i stora klunkar.

Riesling Kabinett

Riesling Kabinett, 2014

Vitt vin
Rheingau, Tyskland

99 kr

Kloster Eberbachs historia sträcker sig tillbaka till 1136. I dag ståtas det med omfattande vinodlingar och ett brett utbud av både torrt och sött. Detta är ungt och friskt där äpple, päron och citrus omges av lättsam honungssötma. Ett utmärkt lunchvin som är gott till skaldjur.

Pinot Noir Tradition

Pinot Noir Tradition, 2012

Rött vin
Rheingau, Tyskland

79 kr

Künstler är, bortsett från känd för sina rieslingviner, även en av de tyska vinmakare som tagit till sig traditionen att göra vin på Pinor Noir i Rheingau. Det här är tillräckligt elegant för att möta lax och rödbärigt nog att möta rödvinsmarinad. Nyanserat och fatkryddigt med smaker av solmogna jordgubbar och ceder.

Palo Cortado

Palo Cortado

Sherry
Jerez, Spanien

199 kr

Lustau är en kändis bland sherryproducenter. Du möts av en stor, nyanserad doft av valnötter och torkad frukt. Smaken är rik med lätt nötighet och stram syra. Fint att läppja till såväl kallskuret och lagrade hårdostar som till midsommarbordets mångfald. VVinet har en lång eftersmak med antydan till bränt socker.

Lacrima di Morro d’Alba,

Lacrima di Morro d’Alba,, 2013

Rött vin
Marche, Italien

82 kr

Det är nog inte varje dag du dricker ett vin på druvan lacrima, som har sin växtplats runt byn Morro d’Alba i Marche, mellersta Italien. Det här är grillkvällarnas nyanserade, mörkbäriga mästare som flirtar med generös rondör och en ljuv pepprighet vilken för tankarna till norra Rhône.

P.Lex Barolo

P.Lex Barolo, 2009

Rött vin
Barolo, Piemonte, Italien

299 kr

Efter femton år som musikartist har hiphoplegenden Petter satt ytterligare en passion i rampljuset – vin. Här lyfter han fram gungande bra, traditionell Barolo signerad vingården Rocche di Castiglione Falletto och vinmakare Vittorio Monchiero. Underbar att dricka i allmänhet och till grillade hamburgare i synnerhet.

Special Club

Special Club, 2006

Champagne & Mousserande

449 kr

Champagne Special Club görs av en liten skara små-odlare, som gått samman för att uttrycka exklusivitet kring sina champagner och främja uttrycket terroir i regionen. Välgjord, med krämiga bubblor, fina mineraltoner och lång eftersmak. Klarar både gåslever och ljusa kötträtter.

Langhe Rosso

Langhe Rosso, 2012

Rött vin
Langhe, Piemonte, Italien

189 kr

Vinhuset Aldo Conterno tillhör Piemontes grädd hylla. Här görs fylliga, djupfruktiga viner med fantastisk struktur. Langhe Rosso är familjens husvin. Druvan fresia ger toner av mogna körsbär, svarta vinbär och nyplockade örter. Ett ypperligt vardagsvin att dricka till hembakad pizza eller en klassisk pasta bolognese.

Barbaresco Prunotto

Barbaresco Prunotto, 2013

Rött vin
Piemonte, Italien

239 kr

Prunottos historia går tillbaka till början av 1900-talet. Här ger nebbiolo sirliga nyanser av röda bär, torkade kryddor och mineral. Tydliga tanniner och fin eftersmak. Det här går alldeles utmärkt att lägga i källaren men för den som inte kan vänta – lufta och njut.

Petillant Naturel Rosé

Petillant Naturel Rosé, 2012

Champagne & Mousserande, Rosévin
Loirdalen, Frankrike

179 kr

Alldeles nyss släpptes denna bubbliga cabernet franc som har fin frisk bärighet och sköna mineraltoner. Vinmakare Thierry Puzelat är en av pionjärerna bakom naturligt vin. Här pressar han druvor tillsammans med sin vinmakarvän Pierre-Olivier Bonhomme. Vårens bersådricka!

Viña Tondonia

Viña Tondonia, 1999

Vitt vin
Rioja, Spanien

250 kr

Vit reserva från en av Riojasäldsta producenter. Här lyser stolthet och tradition. Vinet lagras minst sex år på amerikansk ek och sedan på flaska runt nio år innan det släpps på marknaden. Moget och nyanserat med integrerade fat och inslag av torkade äpplen, rostade nötter, honung och citronskal.

Arbois Expression du Terroir

Arbois Expression du Terroir, 2008

Vitt vin
Jura, Frankrike

141 kr

Här finner vi de typiska oxiderade tonerna som Jura gjort sig känt för. Därutöver finns en uttalad fräschör med inslag av fat, gula äpplen och nougat. Görs på både chardonnay och savagnin som lagras två år på fat med jästhinna. Matjessillens vän.

Fuentes El Lance

Fuentes El Lance, 2013

Rött vin
Kanarieöarna, Spanien

179 kr

Vinrankor med listan negro och tintilla vars snittålder ligger på 100 år. Kryddigt, blommigt och körsbär och hallon i doften. Ett spännande exempel på vad de moderna vinmakarna på Kanarieöarna har att erbjuda.

Erse Etna Rosso

Erse Etna Rosso, 2012

Rött vin
Sicilien, Italien

175 kr

Blicka mot södra Italien och du hittar mina solklara favoriter i Siciliens röda. Erse görs av Nerello Mas­calese och Nerello Cappuc­cio som odlas på sluttning­arna intill vulkanen Etna. Här pratar vi unik jordmån på sand och lava och finner Italiens svar på Bourgogne. Svalt, elegant, fullt av röda bär och finstämd kryddighet. Klunkas svalt till Medelhavets mat.

Langenloiser Grüner Veltliner

Langenloiser Grüner Veltliner, 2013

Vitt vin
Neiderösterreich, Österrike

129 kr

Vinmakare Willi Bründlmayer håller hårt i fanan för österrikisk vinmakning. Hans är en mästare på Grüner Veltliner som får god koncentration av frukt, krydda och fräschör. Vårigare än så blir det inte.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre