Kronstams lagringsfavoriter i beställning

Chateau Maris La Touge Syrah

Chateau Maris La Touge Syrah, 2011

Rött vin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

139 kr

Här är exempel på ett vin som många säkert kommer att falla i trans över redan denna vinter. Ändå är det synd att lätta på korken i första taget. Doften är mullrande dov och märgfullt alkoholburen med rökig, köttig syrahton, smaken djup och extraktrik i lång, testosteronstinn stil. Drick det inom ett år eller, ännu hellre, göm undan det till 2021.

Meursault

Meursault, 2013

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

379 kr

Detta vin är så gott att jag skulle kunna tänka mig att drunkna däri. Doften är magnifik och stilfull med svala, extremt aptitretande kalktoner och perfekt integrerad ekfatskrydda. Smaken är precis lika god med en ung och syrlig, men mycket väl sammansatt och lovande palett. Tre till åtta år ger jag det i mörker och kyla.

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, 2014

Rött vin
Bourgogne, Frankrike

140 kr

Här hittar du pinotdruvans alla goda egenskaper. Smaken är lättsamt obunden och fräscht ungfruktig, men synnerligen innehållsrik där jordgubbar och hallon samsas med kryddiga toner som drar mot mocka, mörk choklad, lagerblad och krossad svartpeppar. Ett av de bästa köpen på budgetsidan – 139 kr – från ett av världens främsta vindistrikt. Kan det bli bättre?

Topf Wechselberg Riesling

Topf Wechselberg Riesling, 2014

Vitt vin
Neiderösterreich, Österrike

169 kr

Österrikes riesling förenar det tyska charmen och saftigheten med den alsassiska skärpan och mer jordnära kraften. Smakprovet här är ännu i sin linda, men bjuder redan en mycket god, stram, fruktig doft med tydlig, ursprungstypisk mineralprofil och en ung, heltorr smak av senskördade druvor i syrlig, citruspräglad stil. Lagra två till tio år!

Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée

Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée, 2013

Vitt vin
Ungern

159 kr

Få viner är så lagringsdugliga som de riktigt söta och då med sauternes och tokajer som paradexempel. Vinet här är ett förnämligt exempel på det senare med en ytterst ung, aprikostonad doft och en ljuvlig, vital smak i mycket ursprungstypisk, aprikosfruktig, kanderad stil. Tio år håller det sig utan tvekan vid full vigör.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre