Kronstams favoriter

"Systembolaget i all ära, men det är i beställnings-sortimentet du hittar de riktiga godbitarna. Nu öppnar vi dörren till denna guldgruva."

L’Esprit Grand Cru Blanc de Blancs

L’Esprit Grand Cru Blanc de Blancs, 2008

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

435 kr

Enbart ljusa chardonnaydruvor, garanterar en sirligt renfruktig, svalt mineralpräglad smak som retar aptiten maximalt. Detta är en kritstrecksrandig, knastertorr cuvée som bara produceras när skörden är optimal, från vinstockar med en genomsnittlig ålder på 35 år.

Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino, 2012

Rött vin
Toscana, Italien

131 kr

Col d’Orcia är en av megastjärnorna i Montalcino med en stående (och välförtjänt) representation på Systemet. Här får du ett smakprov på husets rosso di montalcino, gjort för att drickas mer eller mindre omgående. Ett härligt, körsbärsfruktigt rödvin till allt från pasta och pizza till lamm och grillad kyckling.

Reserve du Vieux Noir Malbec

Reserve du Vieux Noir Malbec, 2012

Rött vin
Sud Ouest, Frankrike

79 kr

Här är landets nationaldruva Malbec i sin ursprungliga, franska tappning? Resultatet är helt annorlunda, men inte mindre potent för det. Detta är ett av Systemets mest prisvärda rödtjut. Gå på rött för en stramt köttig doft och en tuff, kärnfull smak med mäktig fruktkoncentration!

Lignum

Lignum, 2014

Rött vin
Penedès, Spanien

109 kr

Spanien har kommit i kläm mellan Italien, Frankrike och Sydafrika. Synd, för det spanska vinet är både gott och charmerande. Albet i Noya är en prestigefull, ekologisk vinodlare i Penedés, inte långt från Barcelona, som vi gärna vill smaka mer från. Diskret väldefinierad doft i ren och fräsch stil. Lätt, ändå välmatad smak med längd och saftig, trivsam fruktarom.

Vista Flores Malbec

Vista Flores Malbec, 2012

Rött vin
Mendoza, Argentina

289 kr

Detta vin släpps den 22 maj. Blott 360 flaskor är dock inte mycket att hurra för, men som lön för mödan utlovas ett ovanligt välregisserat smakprov på nationaldruvan Malbec med en druvtypisk, samtidigt fatkryddad doft som följs av en massiv, välgjord smak i ambitiös malbecstil.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti, 2014

Vitt vin
Piemonte, Italien

88 kr

Ett lätt, lättsamt, sött och älskligt vin med en sprittande, frisk kolsyra. Nästan som en dessert i sig: en fruktcocktail med doft av skolavslutning och konfirmation. Att muskatdruvan utgör basen är det ingen tvekan om.

Barão de Vilar

Barão de Vilar, 2013

Rött vin
Dão, Portugal

59 kr

Detta absoluta budgetvin imponerar med en kryddig, robust och trevlig doft. Smaken är enkel och saftig, men ärlig, välgjord och kryddig.

Mouton Cadet Reserve Saint-Emilion

Mouton Cadet Reserve Saint-Emilion, 2012

Rött vin
Saint­Emilion, Bordeaux, Frankrike

152 kr

Mouton Cadet har en självklar position i den svenska vinhistorien, men tiderna förändras och i dag är denna signatur förvisad till beställningssortimentet. I gengäld har kvaliteten höjts flera snäpp och utbudet vidgats till en repertoar av Bordeaux olika vinområden. Detta är min favorit, från den lilla enklaven St-Emilion med en öppen, tillgänglig smak med modern, väl anpassad ursprungsidentitet. Välgjort och lättgillat.

Si Mon Père Savait

Si Mon Père Savait, 2010

Rött vin

147 kr

I min förra krönika angav jag att vinområdet Roussillon ligger norr om Rivieran. Det var slarvigt av mig, vilket jag också fick höra med besked. Här har du i alla fall ännu ett fynd från samma landsända med en djup, mättad, lång och häftig smak med starka toner av bitter kakao, mocka och eldig alkohol.

Cuvée des Moines

Cuvée des Moines

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

379 kr

En trevlig baschampagne att dricka både nu och under de kommande två åren. Doften är stor och härligt aptitretande med klassiskt hållen, kritstreckssval elegans. Smaken är stor och inbjudande med väl utvecklad frukt och mineral i en stil som rymmer både bett, elegans och charm.

Finca La Colonia Chardonnay

Finca La Colonia Chardonnay, 2014

Vitt vin
Mendoza, Argentina

72 kr

Bodegas Norton grundades redan 1895, men det är nutid som räknas i vinets Argentina och i dag drivs vinhuset av den österrikiska familjen Swarowski. Här bjuds du en trevlig, lätt fatkryddad doft och en välgjord, varmfruktig och i sin stil utmärkt smak. Gott till stekt och grillad fisk, gärna med en currykryddad remouladsås.

Muga Blanco

Muga Blanco, 2010

Vitt vin
Rioja, Spanien

99 kr

Vit rioja hör till det bästa du kan få i fråga om fatlagrade vitviner, ändå är de satta på undantag av Systembolaget. Synd, för detta är ett matvin av särdeles slag. Inte minst till stekt fisk, en god curry, sallader och varma grönsaksrätter. Smaken är påtagligt fatrostad med unik kraft i lång, välgjord riojastil.

Bollinger Rosé

Bollinger Rosé

Champagne & Mousserande, Rosévin
Champagne, Frankrike

579 kr

Ung, dov, återhållen doft. Ännu ung, stram smak med rikt innehåll i matvänlig, lång och balanserad stil. BGK

Réserve du Ciron

Réserve du Ciron, 2012

Vitt vin
Sauternes, Bordeaux, Frankrike

99 kr

Denna sötnos, en budgetsauternes av sällsynt bra slag, har kvalat in på Systemet från beställningssortimentet med hjälp av folkets röst. Importören rekommenderar det till madeleinekakor och det passar utmärkt vid sidan av sommarens bärprimörer. Eller varför inte överraska gästerna med en jordgubbs- tårta på madeleinebotten? Mums!

Vieux Château des Jouans

Vieux Château des Jouans, 2013

Rött vin
Saint­Emilion, Bordeaux, Frankrike

129 kr

Doften är ung och saftig med mycket god och omedelbart infriande, druv- och ursprungstypisk profil. Smaken uppfyller förväntningarna med en djup och lång, föredömligt utgjord, både inbjudande och karaktärsfull palett.

Cava Brut Reserva

Cava Brut Reserva

Champagne & Mousserande
Penedès, Spanien

75 kr

Klassisk Cava från stabil Riojaproducent. Druvsorterna vinifieras för sig innan blend. Andra jäsning på flaska och 18 månaders vila innan försäljning. Citrusfärgad, rätt trevlig doft med litet terroirinslag. Knappt torr smak i hygglig, ursprungstypisk budgetstil. God aperitif eller till fisk och skaldjur.

Cappello di Prete

Cappello di Prete, 2009

Rött vin
Apulien, Italien

79 kr

Säg primitivo och kompassen pekar mot Puglia, den italienska stövelklacken. Här är råvaran istället negroamaro, en bitterljuv druva som utvecklas föredömligt med lagring. Resultatet är ett av Systemets mest prisvärda rödviner. Detsamma gäller i hög grad även syskonvinet 2008 Duca d’Aragona (nr 73314, 129 kr).

Castel Roubine Rosé

Castel Roubine Rosé, 2014

Rosévin
Côtes de Provence, Provence, Frankrike

99 kr

Fruktig och frisk doft med inslag röda frukter såsom jordgubbar och vinbär. Château Roubine ligger på på klassisk mark mellan städerna Draguignan och Lorgues i centrala Provence och var känt redan på 1300-talet. Odlingarna sköts enligt agriculture raisoné, vilket innebär att man respekterar naturen och den biologiska mångfalden.

Castelnau de Suduiraut

Castelnau de Suduiraut, 2010

Vitt vin
Sauternes, Bordeaux, Frankrike

159 kr

En sauternes är självskriven i varje vinsamling och Château Suduiraut tillhör då klassikerna. Smakprovet här är en enklare variant på slottets huvudvin, ändå gjort med extremt höga ambitioner. Skörden pågick i sex veckor, efterhand som druvorna uppnådde det ädla stadium som kallas la pourriture noble. Visst går det att dricka nu, men som lagringsvin är det oöverträffat. Tio år lär det lätt hålla sig flytande.

Alamos

Alamos, 2014

Rött vin
Mendoza, Argentina

95 kr

Avsändare, Catena Zapata, hör till de mest ambitiösa i Argentina. Årgången här har precis lanserats på Systembolaget och byts ut efter hand som flaskorna tar slut i din butik. Vinet är mjukt och mulligt med mustiga toner av choklad, kaffe och vanilj. Det är gott redan nu till en grillad köttbit, men tål också att sparas ett eller ett par år.

Las Combes Grenache

Las Combes Grenache, 2011

Rött vin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

169 kr

Château Maris är en ny bekantskap, men inte mindre välkommen för det. Doften är yppigt fruktgenerös i saftig, charmfullt inbjudande stil, smaken intensivt rödfruktig med härlig balans och matvänlig struktur. Prova även 2011 Chateau Maris Les Planels Syrah (nr 70748) för samma generösa pris!

Minuty Préstige

Minuty Préstige, 2014

Rosévin
Côtes de Provence, Provence, Frankrike

139 kr

Frisk och bärig doft med inslag av blommor, citrus och smultron. Torr frisk smak med toner av örter, smultron, hallon och citrus. Minuty Préstige, såg dagens ljus för 25 år sedan och uttrycker den perfekta balansen mellan terroir och arvet från Provence.

Lirac

Lirac, 2012

Rött vin
Lirac, Rhône, Frankrike

144 kr

Lirac ligger i södra Rhônedalen, inte långt från Châteauneuf-du-Pape där vinslottet Mont-Redon har sina bopålar. Doften är varmkryddigt ursrungstypisk, med en intensiv, röd fruktarom. Smaken är god och nästan köttig med bra frukt och balans. Ett riktigt höstvin i sydfransk stil perfekt till höstens grytor och stekar med svamp och rotfrukter.

Vieilles Vignes Minervois

Vieilles Vignes Minervois, 2013

Rött vin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

51 kr

Jag höll på att tappa hakan. Skälet var förstås det obegripligt låga priset, men i lika hög grad att det smakade så mycket mer. Doften är mjukt fruktmättad med en uppfriskande syrlighet, smaken enkel, men välgjord i mycket matvänlig, sydfransk stil från Minervois.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino, 2010

Rött vin
Toscana, Italien

583 kr

Magnumflaskorna är inte bara extra festliga, utan låter också vinet utvecklas långsammare för att till slut nå högre än i den vanliga flaskan. Brunellovinet räknas till eliten på den italienska vinlistan och Col d’Orcia är en av de mest namnkunniga producenterna i området. Kan utan problem lagras fem till tio år.

Frontera Chardonnay

Frontera Chardonnay, 2014

Vitt vin
Maipo, Chile

50 kr

Chile har kallats vinets paradis och nog är förutsättningarna gudomliga för vinodling där. Vinet här är så billigt det kan bli, ändå både fullmatat och välgjort. Diskret, solmogen och vaniljtonad doft. Hygglig, mjuk smak i modern och kommersiell, mycket ambitiös stil. Servera det kylskåpskallt!

El Rey Old Vine Garnacha

El Rey Old Vine Garnacha, 2012

Rött vin
Campo de Borja, Spanien

79 kr

Campo de Borja är ett litet vindistrikt i det gamla Aragonien, numera en region i nordöstra Spanien, väster om Zaragoza. Här härskar garnacha i vingårdarna och det är denna druvsort som utgör basen i detta vin som är en skön och kravlös avkoppling till alla högoktaniga smakexplosioner som tynger vinlistan ”Här är jag, kom och ta mig”. Ordet är fritt!

Dill Aquavit

Dill Aquavit

Sprit
Danmark

269 kr

Innovationstänkandet när det gäller akvavit är sällan imponerande, mycket därför att reglerna kräver att kummin och/eller dill utgör den dominerande kryddan. Men att denna begränsning kan leda till underverk bevisas här i en fatlagrad, exceptionellt finessrik, dansk digestifakvavit. Godare än grappa!

Delas Côtes-Du-Rhône Saint-Esprit

Delas Côtes-Du-Rhône Saint-Esprit, 2013

Rött vin
Côtes du Rhône, Rhône, Frankrike

89 kr

En säker Côtes du Rhône till ett attraktivt pris. Fyllig smak med mjuka tanniner och toner av mörka bär, lakrits och vitpeppar. Syrahdominerad i lättillgänglig men balanserad stil. Gott till allt som hösten har att erbjuda i form av grytor, stekar och rotfrukter.

Oyster Bay Sauvignon Blanc

Oyster Bay Sauvignon Blanc, 2014

Vitt vin
Marlborough, Nya Zeeland

119 kr

Nyzeeländsk sauvignon har blivit en likare för all världens vinmakare av denna druvsort. Stilen går dock lätt över styr, med en överdriven gräsighet som följd. Här sitter allt där det ska. Doften är elegant tyglad, ytterst fräsch och omedelbart infriande, smaken klart ursprungstypisk i bästa tänkbara form.

Chateau Maris La Touge Syrah

Chateau Maris La Touge Syrah, 2011

Rött vin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

139 kr

Här är exempel på ett vin som många säkert kommer att falla i trans över redan denna vinter. Ändå är det synd att lätta på korken i första taget. Doften är mullrande dov och märgfullt alkoholburen med rökig, köttig syrahton, smaken djup och extraktrik i lång, testosteronstinn stil. Drick det inom ett år eller, ännu hellre, göm undan det till 2021.

Télégramme

Télégramme, 2012

Rött vin
Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike

320 kr

Domaine du Vieux Télégraphe är en av de högst rankade egendomarna i Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Detta är husets ”andravin”, gjort i en mer ungdomlig, lättsam och snabbmognande stil. Ändå bjuder det samma överdåd av förföriska fruktaromer, kryddor och stenig mineral med tveklös lagringspotential.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, 2014

Vitt vin, Vitt vin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

69 kr

Det är inte utan att man undrar hur producenten får ihop det, men tanken är att vinet ska kvala in i den vanliga listan. Smakmässigt ger det nämligen särdeles god valuta för den blygsamma insatsen med en fräsch, lättsam och kravlöst saftig sauvignonsmak, väl lämpad som drink före maten eller till fredagsräkorna.

Château de Selle Coeur de Grain Rosé

Château de Selle Coeur de Grain Rosé, 2014

Rosévin
Provence, Frankrike

249 kr

Rivierans guldgossar och dito kvinnor väljer förstås rosé. Detta släpps den 22 maj i en ynka skvätt om 360 buteljer, men föregående årgång finns i beställningssortimentet för blott en tia mer (nr 79166, 259 kr). Smaka på ett rosévin av högsta klass, uppfriskande som en sommarflirt, med en välgörande stram, balanserad smak och finessrik ursprungskaraktär.

Meursault

Meursault, 2013

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

379 kr

Detta vin är så gott att jag skulle kunna tänka mig att drunkna däri. Doften är magnifik och stilfull med svala, extremt aptitretande kalktoner och perfekt integrerad ekfatskrydda. Smaken är precis lika god med en ung och syrlig, men mycket väl sammansatt och lovande palett. Tre till åtta år ger jag det i mörker och kyla.

Gigondas

Gigondas, 2011

Rött vin
Gigondas, Rhône, Frankrike

219 kr

Traditionellt sydfranskt på druvorna grenache, mourvèdre, syrah och cinsault. Mogen smak med choklad och stram bittersyrlig frukt. Perfekt till lammstek. MM

Wachenheimer Riesling

Wachenheimer Riesling, 2014

Vitt vin
Pfalz, Tyskland

155 kr

Dov, tydligt mineralpräglad doft med fräscha, ungdomliga rieslingtoner. Absolut torr och uppstramad, ändå garanterat ursprungstypisk och ytterst välgjord, kompromisslös smak som i nuläget vilar på uppenbara, gröna äppeltoner, men samtidigt rymmer en stor framtidspotential som kommer att låta vinet växa länge både på bredd och djup.

Don Maximiano Founder’s Reserve

Don Maximiano Founder’s Reserve, 2010

Rött vin
Aconcagua, Chile

499 kr

Eduardo Chadwick låter här sin anfader hedras i ett cabernetdominerat vin med muskler, alkohol och generositet i överdåd. Lägg till en mäktig fatrostning som drar mot choklad och mocka, så förstår du att du har en smakexplosion som förför med all den auktoritet ett vin kan prestera. Mitt i allt finns också ett hjärta av guld och finfina nyanser som med tiden växer sig allt starkare för att till slut dominera.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, 2014

Vitt vin

79 kr

Sauvignon Blanc är verkligen en kameleont. Både detta och sauvignonen till höger kommer från Sydafrika, men är vinifierat i en stil som skiljer sig kraftigt från den gröna, nyzeeländska stilen. Här är det mer bordeauxlikt med en djup och karaktärsfull smak i mycket ambitiös, intressant och välgjord, örtig stil.

Arnaldo B

Arnaldo B, 2012

Rött vin
Salta, Argentina

149 kr

Här är det vinhuset Etchart som viker ut sig med ett vin på nära två tredjedelar Malbec och en fjärdedel Cabernet Sauvignon. Glaset fylls med den sturska tannatdruvan och allt resulterar i en mustig och mörkbärig doft. På tungan följer en köttig, rik och förvånansvärt tuff, men balanserad och klart grillvänlig smak.

Taurasi

Taurasi, 2009

Rött vin
Kampanien, Italien

152 kr

Campania hör till Italiens allra mest spännande vinområden, där druvsort­erna ofta har antika anor. Vinmakandet är desto mer dagsfärskt och resultatet är en veritabel smaksensation: fullmatat och potent rödtjut i ovanligt läcker, kärnfull och fruktmättad, kompro­misslös stil. Ett suveränt matvin till mörkt kött, höstens grytor, svamp och lagrad ost.

Barolo Fontanafredda

Barolo Fontanafredda, 2011

Rött vin
Barolo, Piemonte, Italien

189 kr

När jag började min bana i Vin-Sverige 1973 var denna barolo det enda smakprovet från detta vindistrikt. Årgången här är sprillans ny och avlöser föregående skörd efterhand som den säljs slut i butikerna. Båda får toppbetyg via en mycket god, druvtypisk doft och en stilren, lång och redan njutbar smak med härlig fruktarom. BGK

Special Edition Mas Janeil, 2013

Rött vin
Languedoc-Roussillon, Frankrike

95 kr

François Lurton tillhör Bordeaux ädla vinadel, men sprider sina gracer till både Spanien, Chile och Argentina. Här befinner han sig närmare hemmaplan, i Roussillon uppe i bergen norr om Rivieran. Anslaget är karaktärsfast, men ändå charmfullt och fruktspäckat i modern, syrahinfluerad, mycket grillvänlig stil.

Schiefer Riesling Trocken

Schiefer Riesling Trocken, 2014

Vitt vin

109 kr

Här är vi i Mosel. Vinerna blir då lättare och sirligare med en distinkt fruktsyra som förstärker mineralkaraktären. Smakprovet har en stor, tydligt ursprungsprofilerad doft med stringent syrlighet och mjuk mineralton. Smaken är lätt, syrlig, mycket god och lovande med förledande saftig, god druvkaraktär som har flera år på sig att veckla ut sin skifferton.

Morgon

Morgon, 2013

Rött vin
Beaujolais, Frankrike

95 kr

Georges Duboeuf har med all rätt utnämnts till ”Kungen av Beaujolais”. På sjuttio- och åttiotalet var han pionjären som gjorde detta vin till en megastjärna och när det nu är på god väg att återta sin kultstatus är han självklart i frontlinjen. Eleganta och lagringsdugliga Morgon har saftiga fruktaromer och en lättsam frånvaro av barsk garvsyra.

Borgogno Langhe Rosso

Borgogno Langhe Rosso, 2010

Rött vin
Langhe, Piemonte, Italien

99 kr

Inkvalat på folkets röst, lika lättgillat som lättdrucket och ett särdeles matnyttigt rödvin för en högst plånboksvänlig penning. Dov, svagt rökig doft med solbränd fruktarom. Lätt, redan fullt utvecklad smak i lång, både rustik och ytterst matvänlig smak.

Cuvée Opéra

Cuvée Opéra, 2012

Rött vin
Bordeaux, Frankrike

114 kr

Bergerac är ett vinområde öster om Bordeaux, känt för sin Cyrano. Denna näsvisa charmör har faktiskt funnits i verkligheten, men frågan är om historierna om honom har bäring. Någon direkt anknytning till vinet kan heller inte spåras, även om doften kan sägas vara stornäst, yppig och, alkoholburen. Smaken är lika imposant med välgörande, djupt liggande tanniner.

Grönstedts Champagne

Grönstedts Champagne

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

271 kr

Klassiska Grönstedts har breddat repertoaren med alla tiders bästa festfixare. Basen är champagnens ädla treenighet, där chardonnay ger det sprudlande vinet dess aptitretande fräschör, pinot noir ger kraft och karaktär, medan pinot meunier är startsignalen som gör att denna ädla dryck får lyskraft

Sancerre Les Baronnes

Sancerre Les Baronnes, 2013

Rosévin
Loirdalen, Frankrike

135 kr

Henri Bourgeois är en säker kvalitetsgaranti när det gäller sancerre. Numera odlas allt mer pinot noir i området och röd sancerre har blivit en fluga i både Paris och på andra håll. Här går vi halvvägs och resultatet är ypperligt, lättdrucket, ändå karaktärsfullt. Själv dricker jag gärna detta vin till sushi, om nu maten ska vara lika enkel att leverera som vinvalet är gott. BGK

Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay

Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay, 2013

Vitt vin
Frankrike

69 kr

Jean Biecher är en vinfirma i Alsace, men här har man skapat ett ekovin som saknar mer exakt ursprungsbeteckning är att det kommer från Frankrike. Gissningsvis ligger skälet i den för Alsace minst sagt udda druvkombinationen, men smaken är utmärkt och uttalat citronkaramellig i torr, trevlig stil.

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, 2014

Rött vin
Bourgogne, Frankrike

140 kr

Här hittar du pinotdruvans alla goda egenskaper. Smaken är lättsamt obunden och fräscht ungfruktig, men synnerligen innehållsrik där jordgubbar och hallon samsas med kryddiga toner som drar mot mocka, mörk choklad, lagerblad och krossad svartpeppar. Ett av de bästa köpen på budgetsidan – 139 kr – från ett av världens främsta vindistrikt. Kan det bli bättre?

Topf Strassertal Grüner Veltliner

Topf Strassertal Grüner Veltliner, 2014

Vitt vin
Neiderösterreich, Österrike

115 kr

Karaktären ger associationer till vitpeppar, tillsammans med mineraler som börjar svalt och med tiden breder ut sig till en fet skifferton. Detta examensprov har en kryddig, grönfruktig, mycket druvtypisk, rund, ändå syrlig och extremt torr, matkrävande smakprofil.

Topf Wechselberg Riesling

Topf Wechselberg Riesling, 2014

Vitt vin
Neiderösterreich, Österrike

169 kr

Österrikes riesling förenar det tyska charmen och saftigheten med den alsassiska skärpan och mer jordnära kraften. Smakprovet här är ännu i sin linda, men bjuder redan en mycket god, stram, fruktig doft med tydlig, ursprungstypisk mineralprofil och en ung, heltorr smak av senskördade druvor i syrlig, citruspräglad stil. Lagra två till tio år!

Alambre Moscatel de Setubal 20 años

Alambre Moscatel de Setubal 20 años

Vitt vin
Península de Setúbal, Portugal

225 kr

Detta är ett fenomenalt dessertvin till det mesta som kan tänkas avsluta en lång och god måltid, från en luftig valnötssufflé till jordgubbstårta, äppelkaka, rabarberpaj och mycket annat. Fatlagrat, rent ut sagt mumifierat, på fat i två decennier till en makalös koncentration, balans och intensitet. Ett av vinvärldens unikum!

Iphöfer Kronsberg Silvaner Trocken

Iphöfer Kronsberg Silvaner Trocken, 2014

Vitt vin
Franken, Tyskland

159 kr

Det börjar bli lite av en favorit i repris med de torra frankenvinerna av silvanerdruvan. Men så får det bli, för detta smakprov är enastående för ett mycket fördelaktigt pris. Doften är mullrande tät och mättad med fin och, trots en svår årgång, solmogen druvarom i komplex, ädel stil. Smaken är ytterst torr och stram i dov och outvecklad, men klart lovande stil.

Paul Sauer

Paul Sauer, 2010

Rött vin
Stellenbosch, Western Cape, Sydafrika

269 kr

Varför Systemets inköpare missat detta begriper jag inte. Kanonkop är en juvel bland Sydafrikas vingårdar, med en historia som bär kultstatus både i ett historiskt och modernt perspektiv. Paul Sauer är husets toppvin med en elegant, sammansatt doft och fruktig, generös smak i komplex, perfekt balanserad stil.

Yianakohori Hills

Yianakohori Hills, 2012

Rött vin
Grekland

109 kr

Grekland är ett av världens mest spännande, ändå sällan uppmärksammade vinländer. Detta smakprov har en god doft av solvarm, röd frukt med trevlig ursprungskaraktär. Smaken är komplex och högst intressant med skönt uppstramad frukt och struktur i rediga portioner.

Riesling Kabinett

Riesling Kabinett, 2014

Vitt vin
Rheingau, Tyskland

99 kr

Kloster Eberbachs historia sträcker sig tillbaka till 1136. I dag ståtas det med omfattande vinodlingar och ett brett utbud av både torrt och sött. Detta är ungt och friskt där äpple, päron och citrus omges av lättsam honungssötma. Ett utmärkt lunchvin som är gott till skaldjur.

Cuvée Alexandre Cabernet Sauvignon

Cuvée Alexandre Cabernet Sauvignon, 2014

Rött vin
Rapel, Chile

209 kr

Under denna etikett hittar vi Alexandra Marnier-Lapostolle och en likör så god som någon. Bakom satsningen finns också den kultförklarade vinmakaren Michel Rolland som fått förverkliga alla sina idéer i en rad viner som genomgående visar hög kvalitet. Här är vi på instegsnivå.

Trockenbeerenauslese

Trockenbeerenauslese, 2012

Vitt vin
Burgenland, Österrike

159 kr

Här har druvorna angripits av botrytissvampen. Det ser inte så trevligt ut i vingården, men smakar desto bättre i glaset. En flytande essens i simmigt sirapssöt stil med en mycket pregnant fruktsyra som bär av mot den höga sötman. En halvflaska räcker ledigt till tio små glas.

Terre de Mistral

Terre de Mistral, 2014

Rött vin
Rhône, Frankrike

79 kr

Längs Rhônefloden hittar du några av Frankrikes godaste och mest matvänliga rödviner. Detta har nyss uppdaterats och bjuder en god, ungfruktig smak med både fräschör och ryggrad i lång, välgjord, klart ursprungstypisk stil. Har den nya årgången inte nått din butik, så gör det inget. Den förra är lika god.

Perfect Day Rosé

Perfect Day Rosé, 2014

Rosévin
Frankrike

235 kr

Förbluffande god och definitivt välgjord doft i fräsch, saftig Provencestil. Frisk, ren och saftig smak i bästa tänbara roséstil till absolut budgetpris. BGK

Pincushion Sauvignon Blanc

Pincushion Sauvignon Blanc, 2012

Vitt vin
Sydafrika

139 kr

Lomond är en vingård som ligger ödsligt, inte långt från Afrikas sydspets. Här är det omväxlande varmt och, i ett sydafrikanskt perspektiv, kallt. Resultatet ger unika förutsättningar för vinodling och vinet är mycket riktigt både enastående och personligt med drag av nässlor, basilika, timjan och oregano.

Crémant de Bourgogne Brut

Crémant de Bourgogne Brut, nv

Champagne & Mousserande
Bourgogne, Frankrike

119 kr

Ett av Sveriges mest sålda mousserande viner som passar lika bra till vardagslyx som till fest. Produceras av Louis Bouillot som grundades 1877 i Nuits-St-Georges och har varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin sedan dess.Torrt och friskt vin med inslag av citrus, gula äpplen och bröd.

Crémant de Bourgogne Rosé Brut

Crémant de Bourgogne Rosé Brut, NV

Champagne & Mousserande, Rosévin
Bourgogne, Frankrike

119 kr

God doft med röda bär och liten mineralton. Bra, knappt torr smak med matvänliga drag och hygglig längd. BGK

Ladoix Le Clou d'Orge Domaine Gagey

Ladoix Le Clou d'Orge Domaine Gagey, 2012

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

219 kr

Magnifikt omedelbart, yppigt uttrycksfull doft med massor av rostad, ek, väl mogen frukt och aptitretande mineraler. Ljuvlig, sammansatt, välgjord smak med nästan rökig fatrostning som gifter sig perfekt med stålhårda mineraler och häftig fruktsyra. BGK

Marsannay Rosé Rosé Domaine Clair-Daü

Marsannay Rosé Rosé Domaine Clair-Daü, 2014

Rosévin
Bourgogne, Frankrike

139 kr

Råvaran är pinot noir från Bourgogne. Området får anses som epicentrum för denna druvsort, men då handlar det nästan uteslutande om rödvin. Att pinotdruvan även duger gott till rosévin är det emellertid ingen tvekan om. Här har du ett rosévin med än mer fördjupad karaktär, gott både till den grillade kycklingen och en caesarsallad. BGK

Masi Campofiorin

Masi Campofiorin, 2011

Rött vin
Valpolicella, Venetien, Italien

119 kr

Campofiorin var vinet som dammade av den urgamla ripassometoden, där vinet påstås få jäsa en andra gång på resterna från amaronetillverkningen. Men efterföljarna blev så många och så dåliga att Masi helt sonika bytte teknik och höjde kvaliteten. Detta är den enda ”mini-amaronen”, om uttrycket skulle vara tillåtet!

Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Kabinett

Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Kabinett, 2014

Vitt vin
Mosel, Tyskland

179 kr

Doften är helt enkelt underbar med en charmfull och sötsaftig, samtidigt syrlig rieslingarom. Smaken är halvtorr och börjar inställsamt saftigt för att snabbt klinga över i en syrlig, mineralstinn, mycket karaktäristisk och klart ursprungstypisk profil. Det är gott på egen hand och en lika stor fullträff till såväl sushi som nykokt och hummer.

Rotari Brut Riserva

Rotari Brut Riserva, 2011

Champagne & Mousserande
Alto Adige, Trentino, Italien

109 kr

Kooperativet Mezzacorona ligger i Italiens svala Alto Adidge. Här gör man kvalitetsbubblor med 36 månader i källaren och samma druvsorter som i Champagne. God, citrusfruktig doft med utvecklade drag och charm. Bra, ren, mogen smak i sedvanligt välgjord, balanserad stil.

Rotari Rosé

Rotari Rosé, 2010

Champagne & Mousserande
Alto Adige, Trentino, Italien

109 kr

Prisvärt mousserande rosévin av hög kvalitet från Trentinos ledande vinkooperativ Mezzacorona. Tillverkat enligt traditionell metod och lagrats på jästfällningen i 36 månader. Stor fruktig doft med inslag av smulton, citrusfrukt och nybakad brioche. Torr med härligt frisk aptitretande syra och små fina bubblor. Fruktig smak med mängder av smultron, blodapelsin och nötter.

5G Garnacha

5G Garnacha, 2013

Rött vin
Campo de Borja, Spanien

69 kr

Den spanska vingurun Miguel Torres håller med all rätt hårt på sina egna varumärken, men här har han ändå skapat ett vin enkom för Sverige. Att han vet vad vi gillar råder det ingen tvekan om: Mycket stor och vidöppen, skalkryddig doft. Lätt, kryddig och saftig smak i välgjord, okomplicerad, men högst seriös stil. Rätt smak till rätt pris!

Brochet Facile Sauvignon Blanc

Brochet Facile Sauvignon Blanc, 2014

Vitt vin
Frankrike

227 kr

Denna box lanserades i höstas i beställningssortimentet och kvalade mer eller mindre omgående in i den vanliga listan, mycket tack vare att samma vin redan fanns där i flaska. Nyligen har dessutom en prestigevariant kvalat in och helt klart har Brochet blivit en ny favorit hos många. Inte utan anledning!

il Nostro Catarratto Grecanico

il Nostro Catarratto Grecanico, 2014

Vitt vin
Sicilien, Italien

174 kr

En gemensam nämnare för de boxar som lockar mest är att de höjer sig över snittet även prismässigt. Här handlar det om ett absolut budgetpris, men ändå överpresterar vinet med besked. Fruktig, mjuk smak i ärlig, lättgillad stil.

Cerro Añon Reserva

Cerro Añon Reserva, 2009

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Mera Spanien, fast nu från Rioja. På nittiotalet var detta vindistrikt Sveriges kelgris, men med populariteten följde högre pris och försämrad kvalitet. Nu är tiden mogen för en renässans. Rioja är så lätt att gilla, ändå seriöst som en god bourgogne – ett annat viltvin av klass. Djup, god och väldefinierad smak i lång, väl uppstramad och skolboksmässigt ursprungstypisk stil.

Le Volte

Le Volte, 2012

Rött vin
Toscana, Italien

399 kr

Läckert modernt toscanavin från kultproducenten Ornellaia på hälften merlot och resten sangiovese och cabernet sauvignon. Rikt bärig frukt med bitterkryddig smak. Härligt till en maffig köttgryta.

Le Volte dell’Ornellaia

Le Volte dell’Ornellaia, 2013

Rött vin
Toscana, Italien

159 kr

Läckert modernt toscanavin från kultproducenten Ornellaia på hälften merlot och resten sangiovese och cabernet sauvignon. Rikt bärig frukt med bitterkryddig smak. Härligt till en maffig köttgryta.

Brut Reserve

Brut Reserve, NV

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

239 kr

Vinhuset Palmer är en pålitlig kvalitetsgarant på champagnesidan, med kvalitet till rätt pris som genomgående tema. Vinet här är husets fundament, i jämn och bra klass. Doften är fruktig och aptitretande med ren ursprungskaraktär och fina mineraltoner, smaken välformulerad, stadig och matfokuserad i lång, klassiskt hållen och väl balanserad stil. Finns även på halvflaska. BGK

Passopisciaro

Passopisciaro, 2010

Rött vin
Sicilien, Italien

312 kr

Tillfälligt slut

Med hög höjd, låga uttag, gamla rankor och inhems­ka druvor kan Sicilien leverera stordåd. Med sin lätta och eleganta stil med toner av eterneller, sten och körsbär är det svårt att inte bli övertygad om Etnas storhet. Ligger med fördel några år i källaren men är njutbart även som ungt.

Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines

Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines, 2014

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

109 kr

Frisk och fruktig med äpple och citrus i terroirdriven stil med lätt fatighet. Balanserat med bra längd och ursprungskarriär. Visitandines är namnet på nunnorna som huserar i det kloster där Patriarche har sin vinkällare. Drick till hälleflundra med hollandaise eller till en bit comteost.

Pongrácz Rosé

Pongrácz Rosé

Champagne & Mousserande, Rosévin
Western Cape, Sydafrika

129 kr

Sydafrika har på kort tid ryckt fram som en av de mest ambitiösa utmanarna till Champagnes storheter. Cap Classique är det hederskodex vinmakarna där nere bygger sina mousserande festligheter på och Pongrácz Brut (nr 7628, 120 kr) är en av landets ledstjärnor. Nu lanseras parallellt Pongrácz Rosé i mild, bärig och mycket charmerande, lättdrucken stil. BGK

Grande Alberone Vino Rosso

Grande Alberone Vino Rosso

Rött vin
Italien

99 kr

Eldig och solbränd, apelsinfruktig doft med underliggande, uppstramade ton av skal och kärnor. Vidöppen och omedelbar, knäckigt kraftfull, mogen smak med drag av salmiak och lakrits som balanseras av en frisk, matorienterad fruktsyra.

Alvarinho Pouco Comum

Alvarinho Pouco Comum, 2013

Vitt vin
Minho, Portugal

99 kr

Klart druv- och ursprungstypisk doft. God, saftigt aromatisk, lättsam smak med diskret, avrundande glycerolfetma. BGK

Riesling Trocken

Riesling Trocken, 2013

Vitt vin
Pfalz, Tyskland

119 kr

Ett krispigt vårtecken från Pfalz i Tysklnad. Ur glaset strömmar en underbart klockren, druvtypisk doft i saftig, förförisk stil, ändå med stringens och finess. Smaken bjuder en imponerande längd i läcker, torr och syrligt aptitretande rieslingstil

Mercurey La Perrières

Mercurey La Perrières, 2013

Rött vin
Bourgogne, Frankrike

176 kr

Producenten är densamma som i vinet till vänster, men vingården ligger längre söderut. Mercureyvinerna har kommit mycket starkt på senare år, i takt med att röd bourgogne höjts till skyarna. Visst går det att dricka redan nu, med en saftig, balanserad smak, men det lämpar sig ännu bättre för ett par års lagring.

Saint-Aubin La Pucelle

Saint-Aubin La Pucelle, 2013

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

199 kr

Saint-Aubin är en kommun i södra Côte d’Or, hjärtat av Bourgogne, känt för viner som ofta smakar mer än de kostar. Detta är inget undantag, från den utmärkta producenten Roux, med en dov, ungdomlig doft med väl integrerad fatkaraktär och en lång, maffig smak med både kraft och finess i fatig, mineralsval stil.

Shiraz Bonarda

Shiraz Bonarda, 2013

Rött vin
Mendoza, Argentina

61 kr

Under namnet Bonarda ryms flera druvsorter, alla med italienska anor. I Argentina odlas Bonarda flitigt och ligger tvåa på druvtoppen. Smakprovet här har en uttalat söt, eldig doft med drag av svartvinbärsgelé och en fruktig, mättad smak i ärlig, druvtypisk stil. Ett mjukvänligt budgetvin till den grillade fläskkarrén.

The Tower Chardonnay Viognier

The Tower Chardonnay Viognier, 2012

Vitt vin
Victoria, Australien

93 kr

Ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i produktion. Här bjuds en kul kombo av åttio procent Chardonnay och resten Viognier. Rik doft med citrus, svarta vinbär och viol. Bra kryddfrisk syra. Matvänligt vin till örtig fisk och grillad kyckling.

Tilia Malbec

Tilia Malbec, 2014

Rött vin
Mendoza, Argentina

75 kr

Redan anblicken av detta vin förebådar ett rödtjut med muskler. Doften följer samma spår med en förundransvärt sötfruktig, druv- och ursprungstypisk doft som fångas upp av en tillräckligt syrastringent smak för att den flödiga generositeten ska stävjas. Plocka fram den blodiga biffen och tänd på, grillat är gott!

Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée

Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée, 2013

Vitt vin
Ungern

159 kr

Få viner är så lagringsdugliga som de riktigt söta och då med sauternes och tokajer som paradexempel. Vinet här är ett förnämligt exempel på det senare med en ytterst ung, aprikostonad doft och en ljuvlig, vital smak i mycket ursprungstypisk, aprikosfruktig, kanderad stil. Tio år håller det sig utan tvekan vid full vigör.

Las Mulas Sauvignon Blanc

Las Mulas Sauvignon Blanc, 2014

Vitt vin
Chile

219 kr

Ren, frisk, grönfruktigt druvtypisk doft. Rejäl, fruktig, matvänlig och aptitretande smak. BGK

Manso de Velasco Viejas Viñas

Manso de Velasco Viejas Viñas, 2013

Rött vin
Maule, Chile

279 kr

Här handlar det om ren cabernet sauvignon från en vingård med över hundraåriga stockar. Det smakar storartat och är ett vin så intensivt att det behöver både tid och motstånd på gaffeln för att bäst uttrycka sin kvalitet. I Chile har dock Carignan fått en fristad som heter duga.

Trimbach Riesling

Trimbach Riesling, 2012

Vitt vin
Alsace, Frankrike

127 kr

Trimbach hör till de vinhus jag värderar allra högst. Inte nog med att man gör världens bästa riesling, Clos Ste Hune, utan också för att husets basvin aldrig sviker. Här finns en omedelbar charm med läcker, både stringent och karaktärsfull rieslingarom. Gott till det mesta i fiskväg och perfekt till inkokt lax med dillmajonnäs.

Auma

Auma, 2010

Rött vin
Rapel, Chile

489 kr

Viña Koyle drivs av bröderna Undurraga, en klassisk vinfamilj i Chile, som startat på ny kula med ambitioner på topp. Till sin hjälp har man Pedro Parra, landets berömda vingeolog som hittat den perfekta vingården där allt sköts biodynamiskt. Husets toppvin framställs av en tredjedel malbec och en fjärdedel cabernet sauvignon, kryddat med carmenere, syrah och petit verdot. Extra allt, inklusive framtidspotentialen.

Koyle Gran Reserva Cabernet Sauvignon

Koyle Gran Reserva Cabernet Sauvignon, 2012

Rött vin
Rapel, Chile

89 kr

Koyle Gran Reserva Cabernet Sauvignon har en intensiv, elegant och generös doft av solmogna svarta vinbär, björnbär, torkade örter, mineral och choklad. Smaken är koncentrerad och nyanserad med toner av svarta vinbär, björnbär, mineral och fat. Tanninerna är balanserade och syran är hög, vilket ger en lång och elegant eftersmak.

Seña

Seña, 2010

Rött vin
Aconcagua, Chile

599 kr

Biodynamiskt odlat i en vingård där allt är perfekt, från klimat och lutning till jordmån och hantverk. Som ungt är Seña lika generöst som allt annat Chile producerar i vinväg, men med tio, tjugo års lagring blir det helt enastående, komplext och sammetsmjukt. Ett vin som på sikt blir så bordeauxlikt att det kan lura även den mest erfarna vinexperten. Det chilenska vin som Robert Parker sätter allra främst. Så även jag!

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2008

Vitt vin
Rheingau, Tyskland

139 kr

Rüdesheim är centralort i Rheingau. I det här fallet handlar det om spätlese, det vill säga sent skördade druvor som inte fått jäsa ut sitt socker. Men några år på korken har det utvecklat en magnifik, mineraltung, mycket klassiskt orienterad, ursprungstypisk doft och en halvsöt, simmig smak med underbar, botrytistonad elegans och läcker, uppstramande skifferprägel.

Wynns Coonawarra Estate

Wynns Coonawarra Estate, 2010

Rött vin
South Australia, Australien

161 kr

Tillfälligt slut

Detta är ett av Australiens toppviner med en stor, god och tät doft av perfekt mogen frukt i varmt, ändå tyglat klimat. Fruktig, intensiv smak med tydlig, kakaotonad fatkaraktär i imponerande, långt ifrån fullmogen stil. Fem, tio, till och med 15 eller 20 år lär det utvecklas, om betingelserna är de rätta.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre