Ekologiskt

Ekoviner vinner mark

Den ekologiska trenden är starkare än någonsin och Systembolagets ekovinsutbud växer så det knakar. Och det finns all anledning att välja gröna viner – druvor är en av de grödor som besprutas allra mest. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att odla ekologiskt är ett känsligt hantverk som kräver både erfarenhet och precision. Systembolaget ekomärker endast viner som är KRAV-märkta eller som har motsvarande märkning från någon annan europeisk kontrollorganisation: om ett vin ska betecknas som ekologiskt så får varken kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller kemiska tillsatser användas. Den ekologiske odlaren arbetar istället aktivt med faktorer som läge, druvsort och avstånd mellan plantorna. Skörden blir oftast något mindre, men i gengäld får tillverkaren ett vin som idag blir allt populärare på marknaden. Försäljningen av ekologiskt vin på Systembolaget fördubblades 2014 jämfört med föregående år, mycket tack vare en stor ökning av antalet certifierade artiklar. Nu är drygt var tionde flaska som säljs ekologisk.

– Efterfrågan på ekologiska viner ökar hela tiden. Vi ser samma trend där som när det gäller övriga ekologiska livsmedel, säger Kristin Cooper, pressansvarig på KRAV.

Och det finns all anledning att välja ekologiskt. Enligt naturskyddsföreningen är druvor, näst efter potatis, den gröda som besprutas allra hårdast vid konventionell odling. Tester visar att det finns betydande rester av skadliga kemikalier i samtliga typer av vanliga viner, och även om mängderna understiger tillåtna gränsvärden är det svårt att veta vad den sammantagna effekten av de främmande ämnena blir. I de ekologiska vinerna som testades fanns däremot nästan inga rester av bekämpningsmedel alls. Inte undra på att de blir allt populärare – men vad kan man göra om man ändå tycker att utvecklingen går för långsamt?

– Det viktigaste är att man som konsument fortsätter att fråga efter KRAV-märkta och ekologiska produkter. Finns det en påtaglig efterfrågan så anpassas utbudet, och här fyller ekomärkningarna en viktig och vägledande funktion, säger Kristin Cooper.


5 viner med eko


5882

 2013, Phalz Riesling, A Christmann, 129 kr

Riesling från Tyskland passar minst lika bra. I Pfalz får druvan lite blommigare toner med inslag av honung och päron. Christmann gör kvalitetsdrivan viner med fokus på terroir och släpper allt fler ekologiska viner.

90587

2013, Rosé BIO, Loimer, 121 kr

Han är mest känd för torr elegant riesling och finessrik Grüner Veltliner. Men här visar Fred Loimer att han också behärskar rosé. Denna skära charmör gjord på Zweigelt och Pinot Noir ger känsla av vita blommor, jordgubbar, färska örter och citrus. Drick rakt upp och ner eller till en bit grillad fisk.

 76462

2012, Côtes-du-Rhône Chapoutier Collection Bio, 100 kr

Michel Chapoutier anses av många vara en av världens absolut främsta vinmakare och har uppnått världsrykte som biodynamisk vinodlare med stjärnstatus. Intensivt röd i färgen. Doften bjuder på aromer av röd frukt. Fylligt, smakrikt vin med silkeslena tanniner.

2262

2012, La Bastide Blanche, 159 kr

Den kraftfulla sidan av Provence. 70 procent Mourvédre från gamla stockar och tre veckors urlakning ger kraftiga och kärva tanniner. Hög syra och enbär och plommon i doften. Lagra i fem år för mjukare tanniner och mognadstoner eller drick nu till kraftiga kötträtter.

4624

2013, Cinnabar GSM,  121 kr

Ekologiskt och biodynamiskt vin från australienska Gemtree Vineyards. Trendriktig blandning på Grenache, Syrah och Mourvèdre. Kryddig doft av peppar och örter. Fylligt och smakrikt med toner av mörka bär, peppar, örter och choklad. Lång eftersmak.