Den ekologiska trenden är starkare än någonsin och Systembolagets ekovinsutbud växer så det knakar. Och det finns all anledning att välja gröna viner – druvor är en av de grödor som besprutas allra mest.
Att odla ekologiskt är ett känsligt hantverk som kräver både erfarenhet och precision. Systembolaget ekomärker endast viner som är KRAV-märkta eller som har motsvarande märkning från någon annan europeisk kontrollorganisation: om ett vin ska betecknas som ekologiskt så får varken kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller kemiska tillsatser användas. Den ekologiske odlaren arbetar istället aktivt med faktorer som läge, druvsort och avstånd mellan plantorna. Skörden blir oftast något mindre, men i gengäld får tillverkaren ett vin som idag blir allt populärare på marknaden. Försäljningen av ekologiskt vin på Systembolaget fördubblades 2014 jämfört med föregående år, mycket tack vare en stor ökning av antalet certifierade artiklar. Nu är drygt var tionde flaska som säljs ekologisk.
– Efterfrågan på ekologiska viner ökar hela tiden. Vi ser samma trend där som när det gäller övriga ekologiska livsmedel, säger Kristin Cooper, pressansvarig på KRAV.
Och det finns all anledning att välja ekologiskt. Enligt naturskyddsföreningen är druvor, näst efter potatis, den gröda som besprutas allra hårdast vid konventionell odling. Tester visar att det finns betydande rester av skadliga kemikalier i samtliga typer av vanliga viner, och även om mängderna understiger tillåtna gränsvärden är det svårt att veta vad den sammantagna effekten av de främmande ämnena blir. I de ekologiska vinerna som testades fanns däremot nästan inga rester av bekämpningsmedel alls. Inte undra på att de blir allt populärare – men vad kan man göra om man ändå tycker att utvecklingen går för långsamt?
– Det viktigaste är att man som konsument fortsätter att fråga efter KRAV-märkta och ekologiska produkter. Finns det en påtaglig efterfrågan så anpassas utbudet, och här fyller ekomärkningarna en viktig och vägledande funktion, säger Kristin Cooper.
5 viner med eko
2013, Phalz Riesling, A Christmann, 129 kr
Riesling från Tyskland passar minst lika bra. I Pfalz får druvan lite blommigare toner med inslag av honung och päron. Christmann gör kvalitetsdrivan viner med fokus på terroir och släpper allt fler ekologiska viner.
2013, Rosé BIO, Loimer, 121 kr
Han är mest känd för torr elegant riesling och finessrik Grüner Veltliner. Men här visar Fred Loimer att han också behärskar rosé. Denna skära charmör gjord på Zweigelt och Pinot Noir ger känsla av vita blommor, jordgubbar, färska örter och citrus. Drick rakt upp och ner eller till en bit grillad fisk.
2012, Côtes-du-Rhône Chapoutier Collection Bio, 100 kr
Michel Chapoutier anses av många vara en av världens absolut främsta vinmakare och har uppnått världsrykte som biodynamisk vinodlare med stjärnstatus. Intensivt röd i färgen. Doften bjuder på aromer av röd frukt. Fylligt, smakrikt vin med silkeslena tanniner.
Läskande Prosecco – frisk, fruktig, fräsch smak med inslag av persika, honungsmelon, fläder och lime. I Venetoregionen har man sedan drygt 100 år tillbaka tillverkat prosecco, Italiens mest kända bubbel! Druvsorten som används är Glera och resultatet blir ett lätt, friskt och fräscht vin med en härlig fruktighet.
Martini Prosecco produceras av Martini Rossi, en italiensk firma grundad redan 1863 av Alessandro Martini och Luigi Rossi. Numera är företaget en italiensk ikon, och ett av de starkaste varumärkena i världen. Martini Prosecco är ett lätt, mousserande vitt vin med en frisk doft av äpple, päron och fräscha blommor. Det är torrt men fruktigt med en välbalanserad, frisk citrussyra. Vinet passar perfekt till sallader och kycklingrätter, och blir ett festligt ackompanjemang till buffén.