Grillat kräver viner med glöd

Grillvin, redan ordet får det att vattnas i munnen. Men behöver grillat något särskilt vin? Svaret är både ja och nej. Det är inte de mest finstämda nyanserna som funkar på grillfesten. Hellre något med generös frukt och fräsch syra.

Grillviner

Text: Bengt-Göran Kronstam

Under det glada åttiotalet var beaujolais ett vin med hausse. Sedan dess har trenden gått mot allt fylligare, allt mer fruktextraherade och allt sötare rödviner. Nu vänder vinden. Lätta, saftiga rödviner från norra Italien, med Veneto (valpolicella) och Piemonte (barbera och nebbiolo) i spetsen, är nya favoriter hos många.

Dessa bäriga, fräscha rödviner är lika lättgillade som lättdruckna. Detta är det perfekta röda sommarvinet, med frisk fruktsyra och utan överdriven fyllighet, som klippt och skuret för grillad kyckling, fläsk eller till och med fisk, gärna serverat svalt och uppfriskande. Beaujolais är däremot styvmoderligt behandlat på Systembolaget, men även där kan en framtid äntligen skönjas.

Till grillad fisk är annars en god rosé numera för många det ultimata vinet. Det gäller inte minst till grillade sardiner (som vi i Sverige lätt kan ersätta med färsk strömming) och annan fet fisk. Så även till paella och andra rätter med ris, cous cous och matvete som med fördel kan kokas på grillen eller över en portabel gasolplatta utomhus. Bjud också rosévinet till grillade grönsaker, särskilt om det ingår en majonnäsbaserad sås med vitlök, saffran eller curry som smakgivare.

red-wine-by-fire

De mulliga, röda fruktbomberna ligger närmast till hands när det gäller det riktigt smakrika köttstycket: entrecôte, oxfilé, ryggbiff eller marinerat fläskött. Då krävs viner med förtätad rondör och värme, inte sällan med en tydlig ton av mörkrostad ek. Däremot sparar vi de mest eleganta och fullmogna eleganterna till den mer omsorgsfullt lagade maten och föredrar istället viner från Nya världen eller, för att välja något från Europa, vindistrikt som Côtes-du-Rhône och sydvästra Frankrike, italienska Toscana och Kalabrien eller spanska Ribera del Duero, Toro och Monsant.

Bland de vita känns de mer avrundade, småfeta och ofta fatlagrade vinerna, med chardonnay och chenin blanc från Nya världen i första hand, mest frestande när det ligger något grillat på tallriken. Det hindrar dock inte att den personliga smaken får styra. Gillar du krispiga viner som riesling och chablis, så drick det. Men bygg då en bro till det goda vinet med något mer vinvänligt tillbehör när det kommer till sås och ackompanjerande tilltugg på tallriken! Svamp är en sådan brygga, lök likaså.

Lika obligatoriskt som vin till maten är ett glas vid grillen, i väntan på glöden. I detta ligger en del av grillfestens tjusning. Istället för timmar av förberedelser blir matlagningen inte sällan en del av själva festen. Den perfekta trädgårdsfesten eller picknicken

En öl är det enklaste att korka upp och dricka direkt ur flaskan. Sällan smakar denna dryck dessutom så bra som just då solen går ner och värmen sprider sig från grillen. Vill du göra det trendigt kompletterar du med några drinkar för de gäster som vill hänga med i svängarna. Det behöver inte vara mer invecklat än en gin & tonic, en bloody mary och en dry martini, men kan också bli en hel symfoni.

Själv föredrar jag dock oftast vinet även i detta sammanhang och väljer gärna något mousserande eller ett krispigt, svalkande vitt vin. Men våga också prova en kylskåpsskall finosherry, om du vill vara riktigt hipp. Med charkuterier, rostade mandlar och annat enkelt tilltugg kan detta förspel ersätta förrätten och på så sätt göra grillfesten än mer otvungen.

Har du den rätta glöden räcker den också till desserten, även om de flesta sommartid helst vältrar i sig säsongens goda bär med jordgubbar och hallon i högsätet. Vin till färska bär eller dito frukt är emellertid inte helt lätt, men som vanligt smakar ett gott vin oftast bättre än inget alls. Det sprudlande, söta astivinet från norra Italien sitter här som en smäck. Själv har jag ändå på senare år istället serverat ett mousserande rosévin till avslutningen på grillfesten. Det smakar både uppfriskande och saftigt. Ingen kommer att klaga på den finalen.