Recept

Sparris med beurre blanc och forellrom

Vit sparris på Sturehofs vis.

sturesparris3

Recept: Ola Stålnacke, Sturehof Foto: Lennart Weibull

Vit sparris med beurre blanc, forellrom, smörstekta brödsmulor och krasse.

4 portioner

Ingredienser:

16 vita sparrisar

4 skivor surdegsbröd

1,5 dl vitt vin

0,5 vitvinsvinäger

1 st schalottenlök

325 g smör

1,5 dl forellrom

1 kruka körvel

1 ask krasse

1 citron

2 vitpepparkorn

salt

 

Så gör du:

 

Brödsmulor

Mixa surdegsbrödet till smulor i matberedare.

Smörstek gyllenbrunt i 25 g smör och salta efter smak.

Låt rinna av på hushållspapper.

 

Beurre blanc

Strimla schalottenlök

Koka upp vitt vin och vitvinsvinäger med lök och vitpepparkorn.

Koka ned till hälften, sila bort lök och peppar.

Mixa ned 300 g rumstempererat smör i vinreduktionen med stavmixer och smaka av med salt. Vänd i 1 dl forellrom.

 

Sparris

Skala den vita sparrisen ända upp till knoppen.

Koka upp 2 liter vatten med 1 dl salt, ½ dl socker och saften från 1 citron.

Lägg sparrisen i kastrullen och sjud ca 10-12 minuter beroende på tjocklek. Lyft sparrisen när den fortfarande har tuggmotstånd.

Arrangera som på bilden. Garnera med krasse, forellrom och körvel

Servera genast.