Sortiment

11 Minutes Rosé

11 Minutes Rosé, 2017

Rosévin
Venetien, Italien

129 kr

År 1925 grundade bröderna Pasqua sitt vinföretag i den vackra staden Verona. Idag är de en av de största familjeägda vinproducenterna i Italien. Kärnan i Pasquas produktion är de klassiska vinerna från Venetien, här produceras Amarone, Rispasso, Soave, Valpolicella, Prosecco och nu också detta läckra rosévin. Vinets namn kommer från längden då musten har kontakt med druvskalet under pressningen. Elva minuter är precis den tid som tar fram vinets vackert blekrosa färg. Undernamnet Odi et Amo är poesi från den antika romerska poeten Catullus och betyder ”jag hatar och älskar”. Det här är ett torrt, frisk och nyanserat vin med delikata toner av nektarin, grapefrukt och gul melon. Ett lysande mingelvin och perfekt att dricka till den härliga sommarmaten såsom gravad lax, räkor och goda sallader.

Pasqua Prosecco Frizzante

Pasqua Prosecco Frizzante

Mousserande
Venetien, Italien

89 kr

Gedigen prosecco från en av de största familjeägda vinproducenterna i Italien. Genom en andra jäsning i trycktank får vinet sina bubblor. Lagring sker i 18–24 månader på ståltank innan buteljering. Att en prosecco kallas för frizzante är något alldeles särskilt och innebär att vinet har ett lägre tryck än i en spumante. Detta ger en mjuk och mycket behaglig mousse av små fina bubblor. Pasqua Prosecco Frizzante är fruktigt och balanserat med inslag av mogna päron, tropisk frukt och friska citrustoner. En ypperlig aperitif och en god följeslagare till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Borgogno Barolo Classico

Borgogno Barolo Classico, 2013

Röda eleganta viner
Barolo, Piemonte, Italien

389 kr

Borgogno grundades 1761 och är ett av de äldsta vinhusen i Piemonte. Med 20 hektar vingårdsmark i fem klassade cru-lägen är detta ett av vinregionens högst ansedda vinhus. Borgogno är berömda för sina långlivade viner och är den enda producenten i Barolo som kan sälja viner med mer än 50 år på nacken. Med Barolo Classico 2013 har vinmakare Andrea Farinetti skapat ett vin som perfekt förenar balans med kraft och elegans. Druvorna skördas för hand från vingårdar runt om byn Barolo. Vinet har lagrats i fyra år på stora fat av slavonsk ek och ytterligare ett år på flaska. Resultatet är ett nyanserat vin med kryddig, fruktig doft och en stram, elegant smak med rika inslag av plommon, körsbär, tobak och fat. Utvecklas ytterligare med lagring men underbart att dricka.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico, 2013

Röda eleganta viner
Chianti Classico, Toscana, Italien

155 kr

Detta är ett av Ruffinos mest prisbelönta viner, allmänt känt som en måttstock för hur en Chianti Classico Riserva ska smaka. Huvuddruvan är sangiovese med lite cabernet sauvignon och merlot, och vinet har lagrats 24 månader i fat och ytterligare nästan tre år i flaska. Smak och doft bjuder på körsbär, kryddor, lakrits och kakao med fina syror och genuin toskansk tanninstruktur. Ett moget matvin som passar perfekt till smakrika pastarätter, medelkraftiga kötträtter eller som sällskapsvin med en bit smakrik ost. Vinet kan också lagras vidare ytterligare några år.
 
Ducale betyder hertig på italienska, och namnet hedrar hertigen av Aosta som 1890 utsåg Ruffino som officiell hovleverantör till den italienska kungafamiljen.

Vid beställning av en flaska levereras vinet i en elegant presentförpackning (gäller så långt lagret räcker).

Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eko

Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eko, 2016

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

139 kr

Vinerna från Albert Bichot har även tjusat kungahus och var exempelvis hovleverantör till de framlidna konungarna Gustaf V och Gustaf VI Adolf.

Den ekologiska ”Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay” är en klassisk vit bourgogne med mogen frukt från chardonnay, fräschör från det svala klimatet och en kryddighet från lätt fatlagring. Doften är fruktig med lätt kryddighet, inslag av gula äpplen, honung och en lätt citrus. Smaken är torr med balanserad friskhet och en rik mineralton med inslag av gula äpplen, melon och viss smörighet.

 ”Vieilles Vignes” betyder gamla vinstockar och de lotter i Côte de Beaune där Albert Bichots hämtat druvorna till sin Chardonnay har en imponerande ålder på mellan 25 och 35 år.

Piemonte Cortese Enzo Bartoli

Piemonte Cortese Enzo Bartoli, 2016

Vitt vin
Piemonte, Italien

119 kr

Vinet är elegant och balanserat, med 96 procent cortese och 4 procent sauvignon blanc. Smaken är torr, medelfyllig och blommig med inslag av citron, lime, äpple, mineral och persika. I den långa eftersmaken finns även en del nötiga toner. Vinet kan lagras ytterligare 1–2 år för ännu större komplexitet, men dricks utmärkt nu till enklare fiskrätter och sallader. I kuststaden Genova serveras cortese gärna till havets läckerheter.

Vid beställning av tre flaskor levereras vinet i en elegant trälåda (gäller så långt lagret räcker).

Capello Terra Antica

Capello Terra Antica, 2011

Rött vin
Piemonte, Italien

119 kr

I Capello Terra Antica kombineras det bästa från Italien och Frankrike: den traditionella druvan dolcetto från Piemonte och de franska toppdruvorna cabernet sauvignon och merlot. Resultatet: en fantastisk Superpiemonte med kraftfull stil och smakrikedom.

Famiglia Bottinelli, som producerar vinet är en anrik vinmakarfamilj i Piemonte. Vinmakningen har gått i arv sedan 1932, då Giuseppe Bottinelli först förälskade sig i Monferratos vackra vingårdar.

I Crinali Appassimento

I Crinali Appassimento, 2014

Rött vin
Apulien, Italien

99 kr

Torrevento är en av de ledande kvalitetsproducenterna i Apulien. I Crinali Apassimento är ett fylligt ekologiskt vin som bjuder fin koncentration med toner av plommon, körsbär och viol. Utmärkt att dricka till fläsk, nöt och lammrätter och ett gott sällskap till en smakrik pasta. Vinet har nått sin optimala mognad genom lagring i Torreventos källare.

Ecoviva Terre Siciliane

Ecoviva Terre Siciliane, 2016

Rött vin
Sicilien, Italien

99 kr

Ett kryddigt och mustigt rödvin med doft och smak av björnbär, lakrits, plommon, peppar, choklad och vanilj. Vinet är gjort på mycket sent skördade syrahdruvor, och har efter jäsningen lagrats på franska fat i sex månader.

Rioja Bikaña Reserva

Rioja Bikaña Reserva, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

99 kr

Rioja Bikaña Reserva från topproducenten La Rioja Alta är ett fylligt, smakrikt, komplext och moget vin med tydlig fatkaraktär. Det uppvisar aromer av mörka plommon, körsbär, örter och torkad frukt. Vinet är till 100 %  gjort av Spaniens främsta kvalitetsdruva, tempranillo och har lagrats på ekfat i två år. Ek är central för åldrandet av La Rioja Altas viner, därför tillverkar man egna fat som är hantverksmässigt gjorda. Varje fat i vinkällaren övervakas individuellt och med stor omsorg. Servera vinet vid 16-18°C .

Masso Antico Primitivo Appassito

Masso Antico Primitivo Appassito, 2016

Rött vin
Apulien, Italien

89 kr

Druvorna har växt på gamla stockar i Salento, södra Apulien. För att ge vinet sin stora koncentration låter vinmakaren Fiorenzo Franceschi druvorna torka enligt Appassito-metoden. Denna metod ger en generös fyllighet med toner av plommon, solvarma körsbär, kryddor och vanilj. Här har vi en utmärkt följeslagare till grillat kött, hemgjord pizza, pasta och lagrade hårdostar. Den italienske vinskribenten Luca Maroni har gett högsta betyg, 99 poäng, till Masso Antico Primitivo.

Brocard Bourgogne Chardonnay

Brocard Bourgogne Chardonnay, 2016

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

129 kr

Brocard Bourgogne Chardonnay är det första vinet från Brocard som fatlagrats, på nya 228 liters ekfat för att vara exakt. Vinet får en härligt rostad ton med en krämig textur och har samtidigt samma elegans och mineralitet som andra viner från Chablisområdet. Vinet är fruktigt med torr, frisk och nyanserad smak av gula äpplen, mineraler och rostade fat. J M Brocard är ekologiska föregångare i Bourgogne. I många vingårdar jobbar de även biodynamiskt.

Masi Soave Levarie

Masi Soave Levarie, 2017

Vitt vin
Soave, Venetien, Italien

89 kr

I det böljande vinlandskapet runt Monteforte d’Alpone i Soave Classico hittade Sandro Boscaini på Masi de allra bästa förutsättningarna för sina vitvinsdruvor. Här växer garganega och trebbiano i västläge och levererar vin med hög kvalitet från år till år. Vinet tillverkas hos Masi vid Gardasjön och den fruktigt friska smaken är mjukt välbalanserad, något som återspeglas i vinets namn – Soave kan nämligen översättas till ”ljuvlig”. Servera Soave Levarie till fisk och skaldjur, olika antipasti eller en caprese på tomat och mozzarella.

Masi utsågs nyligen till Winery of the Year 2017 av prestigefulla guiden Gambero Rosso!

Louis Jadot Côteaux Bourguignons Blanc

Louis Jadot Côteaux Bourguignons Blanc, 2017

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

119 kr

Detta är ett nytt, spännande vitt vin från ansedda vinhuset Maison Louis Jadot i Bourgogne. Tack vare den nya appellationen får man fin bourgognekaraktär till ett mycket bra pris. Alla druvor kommer från utvalda vingårdar som ägs av Jadot eller deras sedan årtionden kontrakterade odlare. Vinet har jäst och lagrats en tid på jästfällningen i ståltankar för extra komplexitet och fräschör. Smaken är torr och krispig med elegant frukt och fina citrustoner. Servera till fisk, skaldjur och sallader, eller njut det som en uppfriskande aperitif.
 

ROCK Ripasso

ROCK Ripasso, 2016

Rött vin
Venetien, Italien

129 kr

En elegant och snygg ripasso i modernt fruktig och matvänlig stil med intensiv doft och smak av körsbär, plommon och mjuka vaniljtoner.

Moreau Chardonnay

Moreau Chardonnay, 2016

Vitt vin
Frankrike

99 kr

Vinet har en fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citrus, päron och mineral. Merparten av druvorna kommer från Limoux och Loire som har samma typ av jordmån som Chablis. Skörden har ägt rum under den svalaste tidpunkten på dygnet för att behålla så mycket fräschör som möjligt. Moreau Chardonnay, liksom de flesta Chablisviner, är framställd utan kontakt med ekfat. Serveras vid 8-10°C.

The Golden Stallion

The Golden Stallion, 2016

Rött vin
Jumilla, Spanien

99 kr

Familjeägda Bodegas Juan Gil har gjort vin i mer än hundra år. The Golden Stallion är ett nytt vin från firman, av ekologiskt odlade druvor från 800 meters höjd. Namnet kommer från den pampiga andalusiska hästen, och får symbolisera detta kraftfulla röda vin av monastrelldruvan. Vinet har lagrats en tid på en blandning av franska och amerikanska ekfat, vilket givit ett smakrikt vin med aromer av mörka bär, viol, lakrits, fat och vilda kryddörter.

Vid köp av 3 flaskor levereras vinet i fin trälåda i limiterad upplaga.

Castel del Monte Riserva Ragaletti

Castel del Monte Riserva Ragaletti, 2008

Rött vin
Castel del Monte, Apulien

119 kr

Druvorna, Nero di Troia, kommer från vingårdar med i snitt 30 år gamla vinrankor. Vingårdarna är belägna runt om Unseco världsarvet Castel del Monte som även ger namn åt vindistriktet. Från skörden 2011 är Castel del Monte klassat som DOCG. Vinet är komplext och balanserat med bra koncentration och längd. I doften finns en lätt rostad karaktär och i smaken inslag av solmogna körsbär och kryddor. Trots sin ålder finns stor potential till fortsatt lagring, men vinet är idag färdigt att serveras.

Quentaurus

Quentaurus, 2014

Rött vin
Montepulciano d'Abruzzo, Abruzzerna, Italien

119 kr

Quentaurus betyder kentaur vilket syftar på det mytologiska väsen som är hälften människa och hälften häst. Detta kraftfulla sagodjur står som förebild till detta vin. Druvorna handskördas från ekologiska vingårdar belägna knappa fem kilometer från Adriatiska kusten. Vinrankorna är i snitt ca 25 år gamla och ger ett lägre skördeuttag än vanligt. Vinet har legat ca sex månader i ekfat. Doften är intensiv med inslag av solmogna mörka körsbär och björnbär samt kryddor och fat. Smaken är fruktig, lång och balanserad med fin syra och struktur.

Castelsina Chianti Riserva

Castelsina Chianti Riserva, 2011

Rött vin
Chianti, Toscana, Italien

109 kr

Med sju år på nacken har detta vin uppnått fin mognad. Samtidigt finns det långt liv kvar tack vare den generösa årgången. Castelsina Chianti Riserva, prisat av vinpress och vinguiden Gambero Rosso, är gjort av 85 procent sangiovese och 15 procent merlot. Vinet har lagrats på ekfat i 12 månader och därefter mognat vidare i flaska. Doften bjuder på röda bär, plommon, fat och kryddor. Smaken är elegant och utvecklad med körsbär, kryddor och fat. Eftersmaken är lång med välbalanserade tanniner. Vinet passar till charkuterier, pasta, risotto och ostar.

En kul detalj är att det röda strecket på etiketten är en traditionell markering av de bästa vinerna i källaren.

LOVE Cabernet Sauvignon

LOVE Cabernet Sauvignon, 2016

Rött vin
Argentina

99 kr

LOVE Cabernet Sauvignon är gjord på 100 % cabernet sauvignon från Finca Las Moras egna vingårdar i Tulum och Pedernal Valley i San Juan, Argentina. Druvorna handplockas, och vingårdarna ligger 650 till 1300 meter över havet. Vinet har intensiva inslag av mörka bär som mogna körsbär och svarta vinbär samt en lätt syra som balanseras av den härliga frukten. I eftersmaken finns en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i trevlig harmoni med mjuka tanniner.  

Vivaldi ai Colli Amarone della Valpolicella DOCG

Vivaldi ai Colli Amarone della Valpolicella DOCG, 2015

Rött vin
Valpolicella, Venetien, Italien

199 kr

Vivaldi ai Colli Amarone della Valpolicella DOCG är gjord av corvina, corvinone och rondinella från årgång 2015, omskriven som en av de bästa på årtionden. Smaken är fyllig med inslag av körsbär, björnbär, russin, örter, kaffe och mörk choklad. Eftersmaken är intensiv med frisk syra och välintegrerade ekfatstoner. Vinet passar utmärkt att dricka till kraftiga kötträtter och smakrika ostar.

Soprasasso Ripasso

Soprasasso Ripasso, 2014

Rött vin
Venetien, Italien

119 kr

Druvorna till detta vin kommer från ett antal skilda lägen i Valpolicella. Detta för att få ett så komplett vin som möjligt. Vinet är gjort på de regionala druvorna corvina veronese, corvinone och rondinella. Ett stort och fylligt vin med doft och smak av mogna körsbär, choklad, russin och fin kryddighet från ekfatslagringen. Syran är pigg och tanninerna rejäla men fint integrerade. Får gärna lagras några år, eller njutas idag till mustiga kötträtter på vilt, lamm, nöt eller kryddig pasta.

Corte dall' Ecovista

Corte dall' Ecovista, 2016

Rött vin
Toscana, Italien

109 kr

Fruktigt och smakrikt vin som bjuder på fat, plommon, örter och choklad. Avslutningen är solmoget avrundad, med väl avvägda tanniner. Corte dall’Ecovista går utmärkt att lagra 2–3 år men passar redan nu utmärkt till en tomatbaserad pasta, charkuterier eller en smakrik rätt av lamm.
Corte dall’ Ecovista har belönats med 94 poäng av den italienske vinexperten Luca Maroni.


Lancewood Sauvignon Blanc

Lancewood Sauvignon Blanc, 2017

Vitt vin
Marlborough, Nya Zeeland

95 kr

Torrt, frisk och fräscht vin med gott om druvtypisk passionsfrukt, krusbär, limesaft och lite vinbär i doft och smak. Bra koncentration i den mogna frukten, kombinerat med en för landet och regionen så typisk syrafräschör.

Ciù Ciù Limitato Sangiovese

Ciù Ciù Limitato Sangiovese, 2016

Rött vin
Marche, Italien

99 kr

Ciù Ciù di Bartolomei grundades 1970 och ligger på kullarna utanför den vackra staden Offida omgärdat av grönska och olivodlingar.
Ciù Ciù Limitato 2016 är ett vin med rik och generös smak av mörka bär som björnbär och körsbär och en fin integrerad kryddighet med balanserad syra. Ett perfekt matvin till både gillade kötträtter, mustiga grytor som krämig färsk pasta med olivolja och nymald vitpeppar och parmesan.

Nederburg Winemasters Riesling

Nederburg Winemasters Riesling, 2017

Vitt vin
Western Cape, Sydafrika

94 kr

Sydafrikas mest prisade producent, Nederburg, har både erhållit finaste utmärkelser från Decanter och nyligen utsetts till ”Winery of the year” i Platter’s Wine Guide. Vineriet ligger i Paarl en timme från Kapstaden och presenterar här en riesling som kombinerar det bästa av gamla och nya vinvärlden – härlig frukt och klassisk struktur. Blommighet och viss kryddighet i doften möter en frisk och fräsch smak med inslag av lime och ananas.

Vid köp av tre flaskor levereras vinet i en elegant trälåda (så långt lagret räcker).

Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini

Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini, 2011

Rött vin
Molise, Italien

109 kr

Gjort på Montepulciano och Aglianico, som båda handplockas från 40 år gamla vinstockar. Därefter är vinet lagrat på franska ekfat i 36 månader. Tack vare lagringen får vinet en fantastiskt utvecklad fyllighet. Smaken är balanserad samt koncentrerad, med toner av plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Detta avrundas med näst intill perfekta toner av tanniner och fat.
Cantina Manzini är en historisk producent med anor från början av 900-talet genom märket Colli Piacentini. I dag drivs det av Pierlugi Manzini som för hantverket och traditionen vidare. 

Solas Pinot Noir

Solas Pinot Noir, 2016

Röda eleganta viner
Languedoc-Roussillon

99 kr

Laurent Miguel hämtar druvor till Solas Pinot Noir från svala vingårdslägen i Limoux. Jordmånen består främsta av kalksten och lera, och vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla.
Solas Pinot Noir är ett friskt, fräscht vin med klassiska toner av pinot noir som jordgubbar och körsbär men även choklad, vanilj och kryddor. Ett vin som går utmärkt till fisk- och kycklingrätter.

Cairanne Grande Réserve

Cairanne Grande Réserve, 2016

Rött vin
Cairanne, Rhône, Frankrike

129 kr

Cairanne Grande Réserve görs av ekologiskt odlad grenache, syrah och mourvèdre som handskördats och sedan vinifierats varsamt. Småskalig produktion gör att vinet finns i ett begränsat parti buteljer på den svenska marknaden. Smaken bjuder på generösa toner av mogna skogshallon, lagerblad, nymalen svartpeppar och ett uns rök. Det passar utmärkt till mustiga köttgrytor och andra smakrika måltider. För den som vill lagra vinet går det utmärkt att göra detta i upp till 10 år.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre