Big Fine Girl

Big Fine Girl, 2017

Vitt vin · Clare Valley, Australien

Jeanneret Wines startades 1992 av den självlärde vinmakaren Ben Jeanneret. Han blev snart den ledande producenten i regionen och utnämndes till en av "Ten Dark Horses" av James Halliday. Ben Jeanneret är en riktig rock star winemaker som vägrar följa trender och inte låter regler stå i vägen för att göra ett fantastiskt vin med personlighet. Han är den ultimata freestylern med stor respekt för naturen och dess terroir. 2017 var ett mycket gynnsamt år för riesling i Clare Valley. Riesling är en druva som Ben kallar en av "flickorna" och av namnet kan man därigenom förstå att detta är hans större riesling med lite mera "unz". Vinet ligger på jästfällning i 250 dagar. Big Fine Girl är ett vackert balanserat vin med god struktur och uttalad fräschör.

159 kr

Detaljer

Varunummer hos Systembolaget 75431
Förpackning Flaska 750ml
Alkoholhalt 12,5%
Passar till Hummer i alla former, naturella skaldjur, Getost, Eleganta stekta fiskrätter som torskrygg med grillade dillslungade morötter.
Druvor riesling
Sockerhalt 0,87 g/l
Kategori och smaktyp Vitt vin, eleganta vita viner
Ursprung Clare Valley, Australien
Producent Jeanneret
Importeras av Mondowine

Veckans varor

Hacienda López de Haro

Hacienda López de Haro, 2013

Rött vin
Rioja, Spanien

119 kr

Bodegas Classica är en prisbelönt producent som ägs av familjen Arrambari Perez. Under sonen Ricardos regi har producenten gått från klarhet till klarhet och gör viner med respekt för tradition och terroir, med djup och generös frukt. Hacienda López de Haro tillverkas med största hänsyn till hur en klassisk rioja ska smaka, men med en modern touch för mer stuns. Vinet lagras i 20 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat vilket ger en generös, ursprungstypisk fatkaraktär. I och med den långa lagringen är vinet färdigt att drickas redan vid lansering, men har kraft och koncentration för att hålla flera år i källaren för den som önskar ytterligare utveckling.

Dopff Riesling Cuvée Europe

Dopff Riesling Cuvée Europe, 2017

Vitt vin
Alsace, Frankrike

119 kr

Ett friskt och flörtigt vin i aromatisk stil. Smaken domineras av gröna äpplen, persika, citrus och mineral. Vinet är fantastiskt att dricka idag men passar även fint för lagring, tack vara rieslingdruvans höga syra. Servera vinet till höstens eleganta rätter av ljust kött, skaldjur, grillade grönsaker och säsongens goda sallader.

När Dopff au Moulins Riesling serverades på Europeiska Unionens första möte i Strasbourg 1959 bevittnade vinet en avgörande händelse i världshistorien. Till minnet av detta och för att hylla den Europeiska gemenskapen uppkallades vinet snart till ”Cuvée Europe”.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkohol­problem.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre