Maria Collsiöös guldkorn

Château Bonnet

Château Bonnet, 2014

Vitt vin
Bordeaux, Frankrike

94 kr

Lätt och krispigt, friskt vitt som kommer i tre storlekar, den minsta för spontan vårpicknick, den största till den stora festen med skaldjursbuffé och den vanliga flaskan när du vill frossa i ostron med någon du tycker om. Alla tre vita druvor ingår i vinet som är praktiskt försluten med skruvkapsyl.

Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano, 2012

Rött vin
Toscana, Italien

199 kr

Toskanskt vin med finess, härligt strama tanniner och mörkt röd körsbärsfrukt. Druvan heter sangiovese och är vackert rubinröd. Korka upp och prova en flaska till fredagspastan med lammfärs, färsk tomat, örter och grillad aubergine. Jag köper en låda och sparar 3–5 år.

Corimbo I

Corimbo I, 2011

Rött vin
Ribera del Duero, Spanien

399 kr

Rosagrillad oxfilé ropar efter rött vin med kraft. Rub med rosé- och sichuanpeppar och den örtigt chilidoftande chimichurrin med oregano och vitlök gör att vinvalet går mot ett generöst fruktig vin. Corimbo I är aromatiskt fruktigt, med rostade fattoner, saftig mörk frukt och nyanserad kryddighet. MC

A Proper Claret

A Proper Claret, 2013

Rött vin
Kalifornien, USA

173 kr

Bonny Doons skapare Randall Grahm har blivit känd för sina rhôneblends i Kalifornien. A Proper Claret är en blinkning till Bordeaux med örtigt, grön paprikaton och mörk bärighet. Smaken är saftigt bärig med stram tanninstruktur och fin bordeauxfeeling.

Dalva 20 Y O White Tawny Port

Dalva 20 Y O White Tawny Port, NV

Vitt vin
Porto, Portugal

349 kr

Stilen tawny innebär att vinet fått sin mognadslagring på fat. Halvsöt smak med harmoniska aromer av rostade valnötter, sultanarussin och torkade aprikoser. Njut vinet svalt till vällagrade, salta hårdostar eller en god paté.

Central Coast Chardonnay

Central Coast Chardonnay, 2013

Vitt vin
Kalifornien, USA

167 kr

Till saftig burgare toppad med blue cheese, krävs tydliga smaker i vinet. Prova en fet, maffig och ekfatslagrad chardonnay. Vinets smörighet, tropiska frukt och fyllighet harmonierar med rökigheten från baconet, majon och den karamelliserade löken.

Ciampoleto Rosso di Montalcino

Ciampoleto Rosso di Montalcino, 2011

Rött vin
Toscana, Italien

159 kr

Med transparent körsbärsfrisk och pigg örtighet får druvan sangiovese här ett fint uttryck. De sandiga tanninerna stramar upp och gör vinet till en bra kombo med såväl goda charkuterier som köttfärssåsen. Servera vinet svalt, 14–16 grader.

Sarget de Gruaud-Larose

Sarget de Gruaud-Larose, 2008

Rött vin
Bordeaux, Frankrike

299 kr

Från grusjordar i Saint-Julien, norr om staden Bordeaux, kommer druvorna till detta vin. Årgången 2008 ger viner med mörk frukt och mogen tanninstruktur. Vinet har en nyanserad svartvinbärsdoft med aromer av ceder och choklad. Ett självklart val till entrecôte.

Château Haut-Bailly

Château Haut-Bailly, 2007

Rött vin
Graves, Bordeaux, Frankrike

660 kr

Söder om hamnstaden Bordeaux ligger Pessac-Léognan där Haut-Bailly är en av stjärnorna med elegans och balans som ledord. Den lätta årgången gör vinet drickmoget redan i dag men klarar minst fem år till i källaren och under bra förutsättningar längre. Köp om du vill unna dig en klassisk bordeaux.

Château La Fleur Pourret

Château La Fleur Pourret, 2009

Rött vin
Saint­Emilion, Bordeaux, Frankrike

219 kr

Av merlot, cabernet franc och lite cabernet sauvignon görs denna saint-emilion med svartvinbärsfrukt och rostat kaffe som samsas med saftig plommonfrukt och stramhet. Gott att dricka nu men spara gärna i 3–5 år.

Château la Tour de By

Château la Tour de By, 2011

Rött vin
Médoc, Bordeaux, Frankrike

79 kr

Enkel vardagslyx på halvflaska från Médochalvön med drygt hälften cabernet sauvignon som ger ett kryddigt, plommonfruktigt vin med gröna aromer, rostade toner och friskt svartvinbärsbärig smak. Drick nu till goda färsbiffar eller spara något år.

Château Lafon-Rochet

Château Lafon-Rochet, 2012

Rött vin
Bordeaux, Frankrike

330 kr

En hygglig bordeaux som kan lagras minst tio år. Årgång 2012 gav en liten skörd med bra kvalitet. Lafon-Rochet är kafferostat, friskt svartvinbärsfruktig med luftiga tanniner av druvsorterna Cabernet Sauvignon och Merlot. Häll på karaff och njut till vårens första grillkväll.

Château Lespault-Martillac

Château Lespault-Martillac, 2012

Vitt vin
Bordeaux, Frankrike

250 kr

Årgång 2012 är mycket bra för vit, torr bordeaux. Elegant vin med mestadels sauvignon blanc som ger en grönt, örtig smakprofil med mineraltoner, citrusfriska syror och fyllig fatarom. Drick nu och fem år framåt till grillade kalvkotletter med smörstekta champinjoner.

Château Ségla

Château Ségla, 2010

Rött vin

375 kr

Ségla görs av druvor från de yngsta stockarna på slottet Rauzan-Ségla, i Margaux. Med plommonfrukt, rostade toner och en sträv, mörkt bärig, mogen frukt blir vinet mera tillgängligt av att hällas på karaff någon timme innan servering. Drick till söndagssteken eller lagra i 5–7 år.

Château Suduiraut

Château Suduiraut, 2001

Vitt vin
Sauternes, Bordeaux, Frankrike

397 kr

Sött vitt till salt blåmögelost eller elegant fruktdesserter avslutar middagen på bästa sätt. Många söta bordeauxer finns på halvflaska och de högre kvaliteterna kräver lagring. Ett drickmoget, gott vin i dag är Château Suduiraut. Smaken svämmar över av aprikos, smör, russin, knäck och mandelmassa.

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs, 2009

Champagne & Mousserande
Champagne, Frankrike

599 kr

I källaren lägger jag denna chardonnaybaserade champagne och väntar otåligt på att den hårda äppligheten, fläkten av regnvåta stenar och den strama syran ska utvecklas. Vinet är elegant som tusan men vänta två år innan första flaskan öppnas. Knappt 1 000 flaskor finns på hyllorna den 4 september.

Crozes-Hermitage Cuvée Gaby

Crozes-Hermitage Cuvée Gaby, 2012

Rött vin
Crozes-Hermitage, Rhône, Frankrike

239 kr

Med mörk bärighet, rökiga charktoner och fint djup är detta ett nyanserat och tydligt exempel på syrahdruvan från norra Rhône. Alltifrån grillade rätter av lamm, en välgjord pepparstek till en svamptoast med mängder av vitlökssmör smakar gott till. Lagra i 5–7 år.

Ben Ryé Passito di Pantelleria

Ben Ryé Passito di Pantelleria, 2012

Vitt vin
Sicilien, Italien

301 kr

I halvflaska presenteras detta söta elixir av muscatdruvan, här kallad zibibbo, vuxen på den lilla vulkanön Pantelleria, sydväst om Sicilien. Vinet görs av torkade druvor och har en apelsindoftande, simmigt söt, blommig och sammetslen smak. Servera till en tarte med persikor och god vaniljsås.

Côtes du Rhône Blanc

Côtes du Rhône Blanc, 2013

Vitt vin
Rhône, Frankrike

99 kr

Viognier, rousanne och marsanne utgör merparten av detta fylliga vita rhônevin från en av de skickligaste producenterna i området. Smaken är tropiskt ananasfruktig med fin fyllighet och balans. Bjud på detta vin i generösa kupor till citronfylld grillad majskyckling med hemvispad chilimajonnäs.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino, 2010

Rött vin
Toscana, Italien

219 kr

I den vackra medeltidsbyn Montalcino görs kraftfulla viner av sangiovesedruvansom här kallas brunello. Körsbärsfrukten känns igen från chiantivinerna och är här söt och mogen. Kryddiga vanilj- och chokladtoner parat med tuff stramhet gör att vinet passar bra till grillat nöt och viltkött.

Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino, 2013

Rött vin
Toscana, Italien

161 kr

Fylligt vin med hög syra och mycket frukt i doft och smak. Mycket körsbär men även choklad, örter och kryddor i doften. Odlingarna ligger på 300 meters höjd och har en snittålder på 15 år. Drick till kötträtter, gärna grillat.

Vecchioflorio Marsala Superiore

Vecchioflorio Marsala Superiore, 2011

Vitt vin
Sicilien, Italien

99 kr

Marsala, sött starkvin från Sicilien, förgyller skyn till kalventrecôten. Ett kylt glas sitter fint till salta italienska ostar som pecorino eller gorgonzola och tiramisu med savoiardikex dränkta i marsala ger en ljuvlig dessert. Det knäckigt, nötiga vinet görs av de gröna druvorna grillo och cataratto.

Barolo Serralunga d’Alba

Barolo Serralunga d’Alba, 2010

Rött vin
Barolo, Piemonte, Italien

239 kr

Klassiskt vin från toppårgång i Piemonte. Nebbiolodruvans kryddighet och stramhet får här en körsbärsfrisk och nyponfruktig smak med fin balans. Välkända vinhuset Fontanafredda förenar skickligt stora kvantiteter med bra kvalitet. Häll på karaff och drick till italienska charkuterier.

Bourgogne Blanc

Bourgogne Blanc, 2013

Vitt vin
Bourgogne, Frankrike

247 kr

Seriös bourgogne blanc av druvsorten chardonnay med smörighet och rostade toner. Härlig fruktighet och bra längd.

Château des Jacques Moulin-à-Vent Champ de Cour

Château des Jacques Moulin-à-Vent Champ de Cour, 2005

Rött vin
Beaujolais, Frankrike

229 kr

Mogen beaujolais med finstämda aromer av läder och torkad frukt, frisk örtighet och chokladtoner bevisar att gamaydruvan vinner på lagring. Serverat svalt i stor kupa är detta ett vin att filosofera till och kombinera med franska, milda ostar och en frasig baguette.

Langhe Nebbiolo

Langhe Nebbiolo, 2011

Rött vin
Langhe, Piemonte, Italien

139 kr

Kryddig doft med utvecklade aromer av torkad frukt och örter. Körsbärsfruktig och harmonisk smak med balanserad tanninstruktur.
Gott till en klassisk carbonara med rimmat sidfläsk, rå äggula och nymalen svartpeppar

Langhe Rosso

Langhe Rosso, 2012

Rött vin
Langhe, Piemonte, Italien

189 kr

Druvsorten freisa samsas med tio procent av vardera cabernet sauvignon och merlot vilket ger ett vin med fin struktur, mörk björnbärs- och körsbärsfrukt och chokladtoner. Vinet väcker fantasier om färsk, gräddkokt pasta med Karljohansvamp och pecorino.

Barolo Marcenasco

Barolo Marcenasco, 2011

Rött vin
Barolo, Piemonte, Italien

279 kr

Nebbiolo, druvan bakom vinet barolo, ger här en kryddig, söt körsbärsfrukt med strama, kakaotorra tanniner som är allt annat än insmickrande. Vänta något år och bli förförd av den parfymerade stilen. Drick 2016–2025.

Seghesio Old Vine Zinfandel

Seghesio Old Vine Zinfandel, 2012

Rött vin
Kalifornien, USA

299 kr

Ett mjukt, fylligt och fruktigt vin med parfymerad hallon- och körsbärssaftighet. En av regionens verklige zinfandelpionjärer och ett säkert kort till grillat och kraftiga kötträtter.

Bricco Sereno

Bricco Sereno, 2011

Rött vin
Piemonte, Italien

179 kr

Barberadruvan i modern, saftig, ekfatslagrad version, med chokladtoner, vaniljkrydda och tydlig druvkaraktär av blåbär och friska körsbär. Klunkvänligt till ost- och charkbrickan. Godast lite svalt.

Dönnhoff Riesling Trocken

Dönnhoff Riesling Trocken, 2014

Vitt vin
Nahe, Tyskland

159 kr

Enkel, välgjord riesling med bra koncentration från topproducent i Nahe. Ung, blommig och persikofruktig med mogen citrusarom och krispig äpplighet. God att dricka nu till fräscha skaldjur, lätta kycklingrätter eller milda ostar. Spara i 3-5 år för större nyansrikedom.

Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken

Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken, 2013

Vitt vin
Rheingau, Tyskland

299 kr

Riktigt bra, tysk, torr riesling från vingården Schlossberg med ståtligt stram mineralitet, nyansrik blommighet och mogen citrus- och persikofrukt. Ett vin att bli förförd av. Nu eller om tio år då uttrycket blir rundare och silkigare. Drick svalt till smörstekt, vit fisk.

Riesling Pfaffenberg

Riesling Pfaffenberg, 2013

Vitt vin
Neiderösterreich, Österrike

171 kr

Äppelfrisk riesling från österrikiska vinmakarparet Pichler-Krutzler i Wachau från sval, klassisk årgång. Torrt, stenigt och fräscht, persikofruktigt. Vinet passar till vitvinskokt kyckling med mjälla vårprimörer och lagrad svensk hårdost. Servera svalt i tunna glas.

Heimbourg Gewurztraminer

Heimbourg Gewurztraminer, 2007

Vitt vin
Alsace, Frankrike

289 kr

En av de allra bästa i Alsace, Zind-Humbrecht, gör koncentrerade, ekologiska viner med finess. Uttrycksfulla druvsorten gewurztraminer är här utvecklad, silkigt rund och parfymerad, med en explosion av rosenblad och bergamott. Den lilla sötman gör att vinet passar så bra till kallrökt lax eller en god kittost.

Välkommen!

Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka SvD Vin & Mat.

Jag är 25 år eller äldre